Rúháního vládu budú tvoriť technokrati

Nový iránsky prezident Hasan Rúhání v nedeľu večer predstavil vládu technokratov, ktorá by mala prispieť k vyriešeniu ekonomických problémov krajiny či jadrového sporu so Západom.

05.08.2013 19:18
Rauhání Foto: ,
Iránsky prezident Hasan Rúhání.
debata

Osemnásťčlennú zostavu tvoria výlučne muži, z ktorých siedmi sú označovaní za proreformných, zastúpení sú však i konzervatívci, umiernení konzervatívci a nezávislí. Časť nominantov pritom v minulosti pôsobila vo vládach Akbara Hášemího Rafsandžáního či Mohammada Chátamího.

Na zozname sa nachádza napríklad bývalý dlhoročný diplomat Mohammad Džavád Zaríf navrhovaný do funkcie ministra zahraničných vecí alebo niekdajší minister ropného priemyslu Bídžan Námdár Zangene, ktorý by sa mal do funkcie vrátiť. Kabinet musí získať dôveru parlamentu s prevahou konzervatívcov, ktorý by sa ním mal začať zaoberať v priebehu jedného týždňa.

Rúhání v nedeľu zložil slávnostnú prísahu pred členmi parlamentu, pričom na obrad prvýkrát od vzniku islamskej republiky pozvali aj zahraničných hostí. Umiernený konzervatívec tak ako víťaz júnových volieb nahradil kontroverzného Mahmúda Ahmadínedžáda, ktorý na najvyššom volenom poste odslúžil dve štvorročné funkčné obdobia. Jedným z hlavných predvolebných sľubov bolo dosiahnutie zmiernenia medzinárodných sankcií, ktoré na Teherán uvalili pre jeho jadrový program.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Irán #Rúhání