Hrozí katastrofa? Pod Fukušimou sa hromadí podzemná rádioaktívna voda

Japonský úrad pre kontrolu jadrovej energetiky varoval, že poškodená elektráreň Fukušima čelí novej hrozbe, ktorú spôsobilo hromadenie sa rádioaktívnej spodnej vody. Postavená zábrana, ktorá má túto vodu zadržať, už bola prelomená.

06.08.2013 09:04
elektráreň Fukušima Foto: ,
Viac ako tisíc obrovských nádrží plných rádioaktívnej vody okolo Fukušimy je už takmer plných.
debata

To znamená, že množstvo kontaminovanej vody, ktorá presakuje do Tichého oceánu, by sa mohlo rýchlym tempom zvýšiť, dodal úrad, ktorého citoval spravodajský server BBC News.

Japonské úrady zaznamenali množstvo úniku vody a energetických výpadkov v elektrárni, ktorú v marci 2011 zničilo silné zemetrasenie a následná prívalová vlna cunami. Prevádzkovateľ elektrárne, spoločnosť Tokyo Electric Power Company (Tepco), si vyslúžil tvrdú kritiku za nedostatočnú otvorenosť v informovaní o týchto únikoch.

Spoločnosť Tepco minulý mesiac prvýkrát priznala, že rádioaktívna voda prelomila podzemnú bariéru a presakuje do mora. Tvrdila však, že už prijala kroky, ako tomu zamedziť. Podľa šéfa úradu pre kontrolu jadrovej energetiky Šindžiho Kindžóa však prijaté opatrenia znamenali len dočasné riešenie.

„Spôsob, akým Tepco vníma krízu, je slabý,“ povedal Kindžó. „To je dôvod, prečo to nemôžeme nechať len na prevádzkovateľovi,“ dodal s tým, že v túto chvíľu „tu máme stav núdze“.

Spodná voda po prekonaní bariéry môže začať prerážať na povrch. Akonáhle vystúpi na povrch, môže začať prúdiť „veľmi rýchlo“, varoval Kindžó. V sobotu odhadol japonský denník Asahi šimbun, že kontaminovaná voa by sa mohla dostať do mora v priebehu troch týždňov.

Predpokladá sa, že kontaminovaná voda pochádza zo 400 ton vody, ktorá sa denne pumpuje do elektrárne, aby ochladila reaktory. Podľa expertov jediná možnosť, ktorú Tepco má, je rádioaktívnu vodu z elektrárne priebežne odčerpávať. Pre kontamináciu však musí byť skladovaná – a viac ako tisíc obrovských nádrží okolo Fukušimy je už takmer plných.

V prvých týždňoch po katastrofe Fukušimy japonská vláda povolila vypustiť desiatky tisíc ton kontaminovanej vody do Tichého oceána v rámci núdzového riešenia. Vypustenie toxickej vody ostro kritizovali predstavitelia susedných krajín i miestni rybári a Tepco muselo sľúbiť, že rádioaktívnu vodu už vypúšťať nebude.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fukušima #rádioaktívna voda