Súd rozdelil Turkov, generálom dal doživotie

Ešte pred troma rokmi velil polmiliónovej armáde, druhej najsilnejšej v NATO, a bol jedným z najmocnejších mužov Turecka. Sedemdesiatročný bývalý náčelník generálneho štábu lker Basbug má zvyšok života stráviť vo väzení. S ďalšími predbežne šestnástimi vysokými dôstojníkmi, politikmi, právnikmi a novinármi ho súd poslal na doživotie za mreže.

06.08.2013 10:07
Turecko, nepkoje, súd, demonštrácie, Silivri Foto: ,
Demonštranti v stretoch s políciou neďaleko väznice Silivri, kde vyniesli rozsudok nad obžalovanými v procese pokusu o zosadenie tureckej vlády.
debata (1)

V ostro sledovanom procese, ktorý krajine polmesiaca signalizuje, že sa vymanila spod nadvlády uniformovaných strážcov svetskej republiky, padli aj desiatky ďalších tvrdých rozsudkov. Pestrá spoločnosť admirálov, plukovníkov, opozičných zákonodarcov, akademikov, spisovateľov, ale aj obyčajných gangstrov dostala vysoké tresty väzenia až do 47 rokov. Súd ich uznal vinnými z účasti na sprisahaní, ktoré malo zvrhnúť proislamskú vládu premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Iba dve desiatky z 275 obvinených sa dočkali oslobodzujúceho rozsudku.

Generál Basbug, ktorý dlhé roky stál na čele vojenských operácií proti kurdským ozbrojencom, Ankarou nazývaných teroristami, sa krátko po odchode do výslužby dožil, že jeho samotného odsúdili za vedenie teroristickej organizácie. Podľa rozsudku sprisahanci chceli pomocou provokácií, atentátov i bombových útokov vyvolať v krajine chaos a vydláždiť tak cestu vojenskému prevratu. „Moje svedomie je čisté,“ odkázal po svojich právnikoch po vynesení rozsudku bývalý šéf generálneho štábu. „Pre tých, čo boli súdení za takýchto okolností, vyriekne posledné slovo ľud. A ľud sa nikdy nemýli,“ citoval ho denník Hürriyet.

Nik z odsúdených si vinu nepriznal. Proti verdiktom, ktoré ich právnici označili za „politicky motivované“ a založené na „vyfabrikovaných obvineniach“, sa chystajú odvolať.

Generáli boli v Turecku celé desaťročia neohrozenými pánmi krajiny. Za niečo vyše pol storočia uskutočnili tri vojenské prevraty. Ešte aj v roku 1997 donútili odstúpiť vládu vedenú islamistickým premiérom, na odkaz ktorého nadviazala súčasná Erdoganova strana. Tá si však za uplynulých jedenásť rokov vybudovala solídnu mocenskú základňu a niekdajším privilegovaným vojakom krok za krokom okresáva právomoci. Pred šiestimi rokmi sa generáli ešte pokúsili vzdorovať Erdoganovi, ale podarilo sa im vyprovokovať len predčasné voľby, v ktorých si ich rival ešte viac upevnil pozície.

Po stopách vlka
Vyšetrovanie sprisahaneckej siete Ergenekon, nazvanej na počesť mýtickej pravlasti Turkov v Altaji, odkiaľ ich z hroziacej záhuby podľa legendy vyviedol sivý vlk, sa začalo pred šiestimi rokmi, keď polícia v Istanbule objavila sklad zbraní a výbušnín. Súd s prvou skupinou obvinených sa začal hneď ďalší rok. Lavica obžalovaných sa postupne rozširovala a pre potreby monštruózneho procesu špeciálne vybudovali obrovskú súdnu sieň vo väznici Silivri asi päťdesiat kilometrov západne od Istanbulu. Prokuratúra skupinu Ergenekon obvinila z prípravy atentátu na premiéra Erdogana i viacerých ďalších osobností vrátane nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Orhana Pamuka.

Zďaleka nie všetci Turci však slepo dôverujú domácemu výkonu spravodlivosti. Napriek tomu, že tisíce policajtov premenili komplex Silivri na nedobytnú pevnosť, niekoľko stoviek demonštrantov sa k nej cez kúdoly slzotvorného plynu priblížilo. „Prišla som bojovať za spravodlivosť, brániť naše práva,“ povedala žena z domácnosti Ebru Kurtová. „Nevravím, že všetci ľudia vo väzení sú nevinní, ale som presvedčená, že väčšina z nich je nútená stráviť roky vo väzení, hoci nič zlé nespravila,“ dodala pre agentúru AP.

Honba na čarodejnice?
Hoci analytici nepredpokladajú, že by rozsudky v kauze Ergenekon vyvolali rovnako búrlivé protesty, akým v júni čelil Istanbul a ďalšie veľké turecké mestá, keď pri rozháňaní demonštrantov obviňujúcich Erdogana z budovania autokratického režimu zahynuli šiesti ľudia, verejnosť je znova rozpoltená. Kým konzervatívny, silne pobožný vidiek, ktorý tvorí hlavnú základňu premiérových stúpencov, vníma prísny postih odporcov plazivej islamizácie ako oslobodenie sa od nedemokratickej praxe, keď vojaci v zárodku potláčali každé spochybnenie sekulárneho odkazu zakladateľa moderného Turecka Mustafu Kemala Atatürka, zmáhajúca sa moderná stredná vrstva vo veľkomestách sa obáva, že prehrala ďalšiu bitku o svetský štát.

O tom, že mnohí dôstojníci si želajú pád Erdoganovej vlády a niektorí z nich by sa mohli pustiť aj do dobrodružného sprisahania, v Turecku málokto pochybuje. Na druhej strane sa však ozývajú hlasy, že vláda prípad Ergenekon neúmerne nafúkla v snahe využiť ho nielen na ďalšie potlačenie vplyvu niekdajšej všemocnej armády, ale aj na spustenie honby na čarodejnice proti svojim liberálnym oponentom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #súd #Turci #lker Basbug #generál #Recep Tayyip Erdogan