Obavy narastajú. Al-Kajdá vraj vyvinula výbušninu novej generácie

Spojené štáty vyzvali svojich občanov, aby okamžite opustili Jemen. Americké ministerstvo zahraničných vecí nariadilo evakuovať veľvyslanectvo v Saná. Opatrenia súvisia so zvýšenou hrozbou teroristického útoku, pre ktorú Američania už cez víkend uzavreli dvadsať svojich zastupiteľstiev v moslimskom svete.

06.08.2013 11:38 , aktualizované: 14:18
Jemen, Saná, teroristický útok Foto: ,
V jemenskej metropole Saná prebiehajú prísne kontroly. Spojené štáty pre hrozbu útoku vyzvali svojich občanov, aby túto krajinu opustili.
debata (55)

Americké ministerstvo zahraničných vecí nariadilo, aby z veľvyslanectva v Saná odišiel celý personál, ktorý nezaisťuje mimoriadnu službu. Hrozba útoku vraj stále trvá.

Americké úrady ďalej odporučili občanom Spojených štátov, ktorí sú v Jemene, aby z krajiny odišli. V odôvodnení sa píše, že nebezpečenstvo teroristického útoku je vysoké.

Jemenské ministerstvo obrany v noci na utorok zverejnilo zoznam 25 ľudí hľadaných za členstvo v Al-Kajdá. Dvaja z nich zahynuli počas ranného útoku amerického bezpilotného lietadla východne od Saná. Spolu s nimi prišli o život ďalší dvaja ľudia.

Jemen sa stal v minulých rokoch útočiskom pre členov Al-Kajdá na Arabskom polostrove (AQAP), čo je skupina považovaná za najnebezpečnejšiu zložku Al-Kajdá.

Slovensko na Blízkom východe ambasády nezatvorí

Slovenské zastupiteľské úrady na Blízkom východe nezatvoria pre správy o možnom veľkom útoku teroristickej siete al-Kájda na západné ciele. „Naše zastupiteľské úrady v oblasti sú o situácii informované, zatiaľ však neplánujeme zatvoriť žiaden z nich,“ povedal Peter Susko z tlačového odboru rezortu diplomacie. Po výstrahe pred teroristickou hrozbou zatvorili svoje veľvyslanectvá v Jemene a ďalších krajinách regiónu Spojené štáty, Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia a Nórsko. Niektoré z veľvyslanectiev a konzulátov pre obavy z terorizmu ostanú zatvorené až do 10. augusta.

„Žiaden ďalší členský štát EÚ nezatvoril niektoré zo svojich zastupiteľstiev v regióne a ani nevydal mimoriadne cestovné upozornenia pre daný región,“ dodal Susko. Situáciu však podľa neho pozorne monitorujú a ak si to vyžiada vývoj situácie, podniknú príslušné kroky. „V platnosti zostávajú aj aktuálne cestovné odporúčania, ktoré sú uvedené na webovej stránke ministerstva zahraničných vecí, vrátane odporúčania pre cesty do Jemenu,“ ukončil. Rezort diplomacie radí do Jemenu vôbec necestovať.

Mimoriadne bezpečnostné opatrenia, ktoré zaviedol Washington v týchto dňoch, sú reakciou na zachytený telefonát medzi šéfom Al-Kajdá Ajmánom Zavahrím a veliteľom AQAP Násirom Vahajším. Hovorili vraj o konečnej fáze prípravy útoku a tiež o konkrétnom termíne, ktorým má byť nedeľa 4. augusta.

Al-Kajdá má vraj výbušninu novej generácie

Teroristická sieť Al-Kajdá údajne vyvinula tekutinu, ktorou sa dá napustiť odev a po uschnutí sa môže stať výbušninou. Dostupnými detektormi je látka neodhaliteľná. Informovala o tom americká televízna stanica ABC News.

Televízia citovala dva americké vládne zdroje. Podľa nich zachytený telefonát, ktorý dosvedčuje teroristickú hrozbu v Jemene, nie je jediným zdrojom obáv. Jeden z týchto zdrojov hovoril o výbušnine novej generácie a o veľmi dômyselnom prostriedku. Druhý dodal, že látka sa nedá odhaliť dostupnými detektormi ani v súčasnosti používanými bezpečnostnými kontrolami.

Novú explozívnu látku vraj vyvinula práve AQAP. Táto skupina je stále schopná organizovať útoky väčšieho rozsahu. Počas Vianoc v roku 2009 vyslala atentátnika lietadlom do Detroitu s výbušninou schovanou v spodnej bielizni, ale mužovi sa ju nepodarilo odpáliť. Bombu pripravil pyrotechnik AQAP Ibrahim Asírí, ktorý sa už dlhší čas pokúša vyrobiť bombu, ktorá by nemala kovovú zložku.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Jemen #teroristický útok #hrozba