Japonsko si pripomenulo 68 rokov od zhodenia prvej atómovej bomby

Minútou ticha si dnes asi 50.000 ľudí v mierovom parku v japonskom meste Hirošima pripomenulo 68. výročie zhodenia prvej atómovej bomby.

06.08.2013 11:40
japonsko, hirošima, šinzo abe, atómová bomba Foto: ,
Japonský premiér Šinzó Abe prichádza na ceremoniál v Hirošime pri 68. výročí od zhodenia prvej atómovej bomby.
debata (1)

Spomienková ceremónia sa tradične konala neďaleko epicentra, kde ráno 6. augusta 1945 vybuchla atómová bomba, ktorá zabila až 140-tisíc ľudí. Ďalších 70-tisíc obetí pribudlo o tri dni neskôr pri zvrhnutí druhej bomby na japonské mesto Nagasaki. Tieto útoky prinútili Japonsko ku kapitulácii v druhej svetovej vojne.

Rodiny obetí, vládni činitelia a tí čo preýili, ako aj členovia zahraničných delegácií čakali na zvon, ktorý o 08:15 miestneho času (01:15 SELČ) odbil chvíľu, keď pred 68 rokmi americké lietadlo Enola Gay zhodilo na Hirošimu atómovú bombu a zmenil mesto v jadrovej peklo, napísala agentúra AFP.

Japonský premiér Šinzó Abe počas ceremónie vyhlásil, že Japonsko ako jediná krajina, ktorá kedy musela čeliť jadrovému útoku, cíti povinnosť usilovať sa o likvidáciu jadrových zbraní. Nezmienil sa však o dileme, ktorú Japonsko rieši v oblasti jadrovej energetiky, ani o desiatkach tisíc ľudí, ktorí museli kvôli riziku kontaminácie rádioaktivitou opustiť domovy po zemetrasení a katastrofe jadrovej elektrárne Fukušima v roku 2011.

Väčšina japonských jadrových elektrární bola po zemetrasení odstavená. Abe je pre obnovenie ich prevádzky, ak splnia nové bezpečnostné podmienky. Veľa Japoncov ale s týmto krokom nesúhlasí. V Japonsku stále žije asi 200.000 ľudí, ktorí atómový útok prežili. Ich priemerný vek je takmer 79 rokov. Napriek tomu sa mnoho z nich dnes zišlo v mierovom parku v Hirošime, aby zapálili vonné tyčinky a sklonili sa k modlitbe.

Starosta Hirošimy Kazumi Macu v prejave vykreslil bolesť tých, ktorí prežili – a potom sa ich ľudia stránili kvôli strachu zo zamorenia radiáciou. „Atómová zbraň je najhoršia neľudská zbraň úplného zla,“ vyhlásil starosta, ktorý kritizoval vládu za snahu znovu spustiť jadrové elektrárne a exportovať jadrovú technológiu do ďalších krajín.

„Tento rok v lete východné Japonsko stále čelí následkom veľkého zemetrasenia a jadrového nešťastia. Zúfalý boj o obnovu miest pokračuje. Ľudia z Hirošimy utrpenie z podobnej obnovy veľmi dobre poznajú,“ dodal Macu. „Vyzývame vládu, aby urýchlene prijala a zaviedla zodpovednú energetickú politiku, pre ktorú bude prioritou bezpečnosť a živobytie ľudí,“ vyhlásil hirošimský starosta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #hirošima #ceremoniál #atómová bomba