Rakvy Češiek zapečatili na návrat do vlasti

Rakvy dvoch zomrelých Češiek v utorok v Káhire zapečatili na prepravu do vlasti.

06.08.2013 13:06 , aktualizované: 17:43
Hurghada Foto:
Jeden z hotelových komplexov v Hurghade - ilustračné foto.
debata (2)

Tridsaťšesťročná žena a jej osemročná dcéra zomreli minulý týždeň za doposiaľ nevyjasnených okolností na hotelovej izbe v Hurghade. Podľa prvých zistení boli otrávené silným jedom. Na vyšetrovanie ich smrti sa zúčastňuje aj česká polícia.

Informouje o tom portál Českej televízie. „Egyptská strana sa na nás obrátila so žiadosťou o pomoc. Vykonávame úkony na území Českej republiky, respektíve Moravskosliezskeho kraja,“ uviedla hovorkyňa moravskosliezskej polície Gabriela Holčáková. Bližšie túto informáciu špecifikovať nechcela. Pravdepodobne však ide o výsluchy príbuzných postihnutej rodiny, ktorá pochádza z Karvinej.

Rakvy s telami dvoch zosnulých Češiek sa nachádzajú v Káhire. „Prebehlo ich zapečatenie. Boli dokončené všetky kroky potrebné pre odovzdanie rakví partnerskej pohrebnej službe. Prevozu už nič nebráni,“ uviedla hovorkyňa Černínského paláca. Sestra manžela mŕtvej ženy uviedla, že rodina zatiaľ nemá určený termín pohrebu. Podľa dostupných informácii sa však pripravuje na piatok.

České ministerstvo zahraničia už skôr oznámilo, že egyptské úrady vrátili otcovi rodiny pas, vycestovať z Egypta má ale zatiaľ zakázané. Muž z ničoho obvinený nebol, je ale vraj jedinou osobou bezprostredne spájanou s prípadom a egyptská polícia ho potrebuje na ďalšie vyšetrovanie.

"Rozhodnutie o tom, že muž nesmie z Egypta vycestovať, vystavil najvyšší prokurátor v Káhire a následne toto rozhodnutie postúpi prokuratúre guvernorátu Red Sea, ktorého je Hurghada hlavným sídlom. S prokuratúrou neustále komunikujeme. Je potrebné, aby sa čo najskôr vyjadrila, pretože muž doteraz z ničoho obvinený nebol, "uviedla pre Českú televíziu Grohová.

Muž, ktorý manželku a dcéru našiel mŕtve, vyhlásil, že všetci traja trpeli črevnými problémami. Najskôr sa špekulovalo o otrave z jedla, riaditeľ nemocnice v Hurghade ale neskôr Českému rozhlasu povedal, že na žalúdky žien musel pôsobiť silný jed, ktorý zrejme požili v nápoji. Lidové noviny s odvolaním sa na sprostredkované vyjadrenie egyptskej polície cez víkend napísali, aby vo vyšetrovacích verzií je „úplne najviac“ uvedená vražda, z ktorej je podozrivý manžel zosnulej ženy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Češky #Hurghada #Egpyt