V židovských osadách pribúda obyvateľov rýchlejšie ako v Izraeli

Počet obyvateľov v židovských osadách na západnom brehu Jordánu rastie rýchlejšie ako obyvateľstvo v Izraeli.

06.08.2013 14:44
Izrael - Gaza, konflikt Foto:
Ilustračné foto
debata

Z oficiálnych štatistík ministerstva vnútra vyplýva, že v prvej polovici tohto roka sa tam počet občanov zvýšil o dve percentá, čo je dvojnásobok v porovnaní s údajmi z Izraela. V osadách teraz žije 367-tisíc ľudí.

V prvých šiestich mesiacoch tohto roka v osadách pribudlo približne 7 700 osôb, čo je 2,1 percenta. Prírastok obyvateľstva v Izraeli sú dve percentá za rok. Vojenský rozhlas v podrobnejšej správe uviedol, že obyvateľov pribúda aj v izolovaných osadách, ktoré majú byť v prípade dohody s Palestínčanmi v budúcnosti evakuované.

Štatistika sa objavuje na verejnosti v čase, keď Izrael s Palestínčanmi za výdatného prispenia Spojených štátov obnovil po trojročnej prestávke mierové rozhovory. Tie sa začali v júli, ich druhé kolo by sa malo konať budúci týždeň. Palestínčania v minulosti obnovu rozhovorov podmieňovali zastavením výstavby v osadách. Sídliská totiž leží na západnom brehu, ktorý sa má stať ich budúcim štátom.

Izraelská vláda má problém s vyhlásením moratória na výstavbu, pretože organizácia osadníkov tlačí na to, aby sa stavalo podľa potrieb prírastku obyvateľov. Odporcovia osád z Hnutia za okamžitý mier vládu kritizujú za to, že v osadách poskytuje pozemky zadarmo a výstavbu v osadách radí k prioritám.

Izrael chce v mierových rozhovoroch žiadať o pripojenie veľkých blokov osád ležiacich pri hranici k Izraelu za územnú kompenzáciu. Podobnú dohodu ale vylučuje v prípade východného Jeruzalema, kde chcú mať Palestínčania hlavné mesto. Odporca mierových rozhovorov a vodca strany Židovský domov Naftali Bennett novinárom povedal, že vláda v najbližších dňoch zverejní nové ponuky vo východnom Jeruzaleme. Teraz v ňom žije približbe 200-tisíc Židov a rovnaký počet Arabov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #západný breh Jordánu #osady