Londýnsku kanalizáciu upchala 15-tonová hrča tuku a dámskych vložiek

V londýnskom kanalizačnom systéme našli údržbári 15-tonovú hrču tuku, zvyškov jedla a dámskych vložiek. Obrovskú hrču odpadového hnusu veľkosti autobusu, ktorá si vyslúžila označenie "sadlo" (fatberg), je vôbec najväčšia, akú kedy v britských stokách našli, napísal portál independent.co.uk.

06.08.2013 15:45
tuk, odlad, londýn, kanalizácia Foto: ,
Hrča tuku, zvyškov jedla a dámskych vložiek veľkosti autobusu.
debata (3)

Nechutnú hrču našli zamestnanci vodohospodárskej a odpadovej spoločnosti Thames Water v londýnskej štvrti Kingston na juhozápade metropoly. Stalo sa tak vďaka sťažnostiam miestnych obyvateľov, ktorí hlásili problémy pri splachovaní toaliet. Ak by si mazľavá hmota naďalej „žila“ nikým nepozorovane, mohli by splašky vytopiť domy i ulice.

„V minulosti sme už odpratali veľké masy tuku z podzemia centrálneho Londýna, nikdy predtým sme ale nevideli jedinú hrudu takejto veľkosti, ktorá by upchala kanalizáciu,“ vyhlásil Gordon Hailwood z Thames Water. „Ak by sme ju neobjavili včas, splašky by mohli striekať zo všetkých kanálových poklopov v Kingstone. Bola taká veľká, že poškodila stoku takým spôsobom, že opravy potrvajú až šesť týždňov.“ V reakcii na desivý nález vyzvala firma obyvateľov, aby sa nezbavovali tuku spláchnutím do kanalizačného systému. To isté platí aj pre dámske vložky a vlhčené obrúsky, ktoré sa na rozdiel od toaletného papiera ľahko nerozložia.

Hromada odpornosti upchala stoku v takom rozsahu, že kanálový profil o rozmeroch 70 na 48 centimetrov mal znížený prietok len na päť percent normálnej kapacity. Postihnutý úsek má dĺžku 20 metrov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #stoka #tuk #odpad #kanál