Ruskí senátori ponúkli Snowdenovi prácu, mal by chrániť súkromie Rusov

Bývalého technika amerických tajných služieb Edwarda Snowdena, ktorý minulý týždeň vo štvrtok dostal ročný dočasný azyl v Rusku, by radi zamestnali ruskí senátori. Mal by im pomôcť pracovať na zaistení ochrany súkromných údajov ruských obyvateľov. Uviedol to pre ruskú agentúru RIA novosti senátor Ruslan Gattarov.

06.08.2013 15:53
Edward Snowden Foto: ,
Dokument zabezpečujúci Edwardovi Snowdenovi dočasný azyl zo strany ruských úradov.
debata (17)

„Skontaktujem pána Snowdena a porozprávam sa s ním o možnej budúcej spolupráci,“ uviedol čeľjabinský zákonodarca, ktorý sa o osud amerického utečenca zaujímal už od samotného začiatku.

Gattarov je v hornej komore ruského parlamentu zároveň predsedom pracovnej skupiny, ktorá má na starosti zaistenie súkromia občanov. Snowden by im vraj mohol pomáhať s „ochranou osobných údajov“. „Našou úlohou je nájsť slabiny v našom systéme ochrany súkromných údajov a odstrániť ich,“ dodal ruský senátor.

Minulý týždeň vo štvrtok, len niekoľko hodín po opustení tranzitnej zóny moskovského letiska, dostal Snowden pracovnú ponuku aj od ruskej sociálnej siete VKontakte, ktorá je obdobou Facebooku. Spoluzakladateľ siete Pavel Durov mu ponúkol, aby rozšíril tím ich počítačových programátorov.

Američan zatiaľ na žiadnu ponuku nereagoval. V Spojených štátoch je Snowden obvinený zo špionáže pre vyzradenie dôverných informácií o monitorovacích programoch, ktoré americkým tajným službám umožňujú sledovať emailové či telefonické aktivity osôb i mimo územia Spojených štátov.

Ako uviedol na konci minulého týždňa Snowdenov právny zástupca Anatolij Kučerena, americký utečenec má už bydlisko, ktoré s ohľadom na jeho bezpečnosť zostane utajené a teraz premýšľa, čo bude v Rusku počas svojho pobytu robiť. „Hneď ako sa rozhodne, čo bude robiť, dúfam, že to sám oznámi,“ povedal právnik.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Snowden #odpočúvacia aféra