Irán je pripravený okamžite rokovať o jadrovom programe

Nový iránsky prezident Hasan Rúhání v pondelok vyhlásil, že Teherán je bez odkladu pripravený na "seriózne" rokovania s medzinárodným spoločenstvom o jeho kontroverznom jadrovom programe.

06.08.2013 18:00
Irán, voľby Foto: ,
Nový iránsky prezident Hassan Ruhání.
debata (3)

Zároveň však zopakoval, že iránsky nukleárny program má mierový charakter a islamská republika má naň právo. „Iránsky mierový jadrový program je národnou záležitosťou. Nevzdáme sa práv iránskeho ľudu,“ vyhlásil Rúhání a pripomenul, že Teherán ako signatár Zmluvy o nešírení jadrových zbraní má právo na mierové využívanie atómovej energie. „Ako prezident islamskej republiky oznamujem politický záujem o vyriešenie tejto záležitosti,“ zdôraznil.

Rúhání, ktorý sa ujal funkcie v sobotu, hneď vyhlásil, že islamská republika program obohacovania uránu nezastaví, Irán však bude podľa neho postupovať transparentnejšie, aby preukázal, že jeho aktivity spadajú do rámca medzinárodných pravidiel. Jedným z jeho hlavných predvolebných sľubov bolo dosiahnutie zmiernenia medzinárodných sankcií, ktoré na Teherán uvalili mocnosti práve pre jeho nukleárny program.

Na čo najskoršie pokračovanie rokovaní vyzvala nedávno aj vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonová, pričom Irán vyjadril ochotu pokračovať vo formáte P5+1. Skupinu P5+1 tvorí päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN (Británia, Čína, Francúzsko, Rusko, Spojené štáty) a Nemecko.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Rúhání #jadro