Taliban zabil policajtov, vyšetrujúcich smrť horolezcov

Militanti z pakistanského Talibanu zaútočil na skupinu policajných predstaviteľov vyšetrujúcich júnovú masakru zahraničných horolezcov, pričom troch z nich zabili.

06.08.2013 18:37
Horolezci, pozostatky, Šperka, Dobeš Foto: ,
Horskí záchranári na archívnej fotografii nesú rakvy s pozostatkami slovenských horolezcov Petra Šperku a Antona Dobeša, ktorí zahynuli pri teroristickom útoku v Pakistane. Pozostatky horolezcov priviezol do vlasti vládny špeciál. Bratislava, 29. jún 2013.
debata (28)

K útoku došlo v pondelok večer v nepokojnom okrese Diamár v provincii Gilgit-Baltistán v severnom Pakistane. Extrémisti spustili paľbu na policajnú kolónu. "Hoci doteraz nedošlo k žiadnym významnejším zatknutiam súvisiacim so streľbou na cudzincov, títo policajti vyšetrovali ich vraždy,“ uviedol nemenovaný vysokopostavený bezpečnostný predstaviteľ pre agentúru Reuters.

Incident na úpätí vrchu Nanga Parbat z noci na 23. júna neprežili 10 cudzinci vrátane dvoch Slovákov a jeden Pakistanec, ktorých páchatelia prezlečení za policajtov zastrelili zblízka v základnom tábore. K útoku sa prihlásila pakistanská odnož Talibanu, pričom údajne malo ísť o pomstu za útoky amerických diaľkovo riadených lietadiel. Okrem Slovákov Antona Dobeša a Petra Šperku zahynuli aj traja Ukrajinci, dvaja Číňania, Litovčan, Nepálčan a horolezec s dvojakým americko-čínskym občianstvom.

Do kedysi pokojnej oblasti severného Pakistanu, kde sa jeden z najvyšších vrcholov sveta nachádza, stále viac prenikajú millitanti, ktorí hľadajú útočiská aj mimo svojich tradičných základní v pohraničnej oblasti s Afganistanom.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #slováci #Taliban #Pakistan #horolezci