V Talline odhalia Jeľcinov pomník

Úrady estónskej metropoly v pondelok potvrdili, že o takmer tri týždne odhalia monument bývalému ruskému prezidentovi Borisovi Jeľcinovi.

06.08.2013 20:05
Boris Jeľcin Foto:
Boris Jeľcin
debata

Podľa informácií tamojších médií bude spoločné dielo amerického a estónskeho umelca poctou Jeľcinovi za jeho zásluhy na mierovom vyriešení konfliktu medzi vládou v Moskve a pobaltskými krajinami, ktoré krátko pred rozpadom Sovietskeho zväzu vyhlásili nezávislosť. Jeľcin začiatkom roka 1991 ešte ako predseda Prezídia Najvyššieho Sovietu podpísal v Tallinne dohody o udelení nezávislosti Estónsku, Litve a Lotyšsku. Na ceremónii by sa 22. augusta mala zúčastniť aj vdova po Jeľcinovi Naina.

Jeľcin bol prvým prezidentom Ruska, ktoré koncom roka 1991 vzniklo na troskách Sovietskeho zväzu. Jeho popularita zaznamenala prudký pokles po náraste cien a miery nezamestnanosti. Pod tlakom okolností, zväčšujúcej sa nostalgie za sovietskymi časmi a zhoršujúceho sa zdravotného stavu odovzdal v posledný deň roka 1999 prezidentské právomoci vtedajšiemu premiérovi Vladimirovi Putinovi. Jeľcin zomrel v roku 2007 vo veku 76 rokov. Pobaltské krajiny majú s Ruskom dodnes napäté vzťahy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jeľcin #Estónsko #Tallin