Expert: Česká vláda dôveru nedostane

"Vláde Jiřího Rusnoka by som nevyslovil dôveru za to, ako vznikla, ale pre to, čo už robí. Za mesiac sme videli zo strany kabinetu útoky na štandardy v politike. Vláda odvoláva ľudí z kľúčových postov bez toho, aby mala dôveru. Takmer zlikvidovala Národné divadlo. Je to agresívny politický prístup,“ povedal pre Pravdu český politológ Jan Bureš.

07.08.2013 08:34
Zeman, Rusnok Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman (vľavo) si pripíja s novovymenovaným premiérom Jiřím Rusnokom. Bude si s ním v stredu pripíjať aj k získaniu dôvery v parlamente?
debata (1)

Vláda Jiřího Rusnoka dnes žiada o dôveru. Vymenoval ju prezident Miloš Zeman bez podpory Poslaneckej snemovne. Zmení tento postup nejakým spôsobom českú politickú scénu?
Nakoniec bude veľa záležať na tom, ako sa celá situácia okolo Rusnokovej vlády vyvinie. Niektoré české politické strany hovoria, že je u nás ohrozená parlamentná demokracia. Pravdou však je, že Zeman zatiaľ neurobil nič, čo by bolo protiústavné. Pokiaľ Rusnokova vláda nedostane dôveru a prezident vymenuje nový kabinet, ktorý dôveru dostane, tak všetko, čo sa dialo, bude len epizóda. Na českej politickej scéne to nezanechá významnejšiu stopu. Samozrejme, pre akéhokoľvek prezidenta v budúcnosti to už bude návod, že sa dá postupovať spôsobom, ktorý zvolil Zeman. Čiže hlava štátu nemusí rešpektovať väčšinu v Poslaneckej snemovni a môže si vládu vymenovať sama. Čo však, ako som povedal, nie je v rozpore s ústavou.

Je to v rozpore s ústavnými zvyklosťami?
Myslím si, že ústava do určitej miery predpokladá postup, ktorý využil Zeman. Je určite lepšie, ak má vláda podporu v parlamente. Na druhej strane je ústava napísaná tak, že rozhoduje prezident. Môže si vymenovať akýkoľvek kabinet. A je potom úlohou vlády, aby si väčšinu v snemovni našla. Nepredpokladám však, že Rusnokov kabinet dôveru dostane. A ja by som mu ju nevyslovil za to, ako vznikol, ale pre to, čo už robí. Za mesiac sme videli zo strany vlády útoky na štandardy v politike. Kabinet odvoláva ľudí z kľúčových postov bez toho, aby mal dôveru. Takmer zlikvidoval Národné divadlo. Je to agresívny politický prístup.

Čo ak teda kabinet nedostane dôveru, ale Zeman ho nechá vládnuť ďalej, ako premiér už aj niekoľko ráz naznačil?
Bol by to horší scenár, ak by bol pri moci ďalších niekoľko mesiacov bez dôvery. To už by znamenalo pre český ústavný a politický systém krízu. Podľa mňa to však Zeman neurobí.

Kto by potom dostal šancu skladať vládu?
Prezident bude mať druhý pokus a môže si vymenovať, koho chce. Vychádzam však z toho, čo Zeman verejne povedal. Vyhlásil, že ak Rusnokova vláda nedostane dôveru, vymenuje takú, ktorá bude mať podporu 101 hlasov v Poslaneckej snemovni. Ak bude platiť táto veta, očakávam, že pravicová väčšina, ktorá o sebe tvrdí, že existuje, dá dokopy svoje podpisy. Zeman potom vymenuje Miroslavu Němcovú z ODS za premiérku. Dosť pochybujem, že by ktokoľvek iný mohol prezidentovi predložiť 101 podpisov.

Veríte, že Zeman bude postupovať podľa toho, čo vyhlásil?
Snažím sa stále vychádzať z toho, že verejné vyhlásenie politika má určitú váhu. Takže verím, že to Zeman myslel vážne, keď povedal, že kto zoženie 101 podpisov, bude premiérom. Samozrejme, môžeme špekulovať o tom, čo urobí prezident. Zeman však musí brať ohľad aj na svoju pozíciu.

Aká je jeho pozícia?
Je prezidentom, ktorý hrá pred verejnosťou istú hru. Predstavme si, že by Zeman vymenoval ďalšiu "svoju“ vládu. A ani tento jeho druhý kabinet by nedostal dôveru. Ľudia by si určite začali klásť otázky, či náhodou niečo nerobí zle hlava štátu, keď jej to nevychádza. Poukazovalo by to na určitú chybnú stratégiu prezidenta. Najmä v situácii, keď je hlava štátu priamo zvolená. Zeman sa snaží svojich podporovateľov čičíkať a udržať si ich. Nemôže si dovoliť robiť chyby. Preto podľa mňa na druhý pokus vymenuje vládu, ktorá bude mať šancu získať dôveru.

Aj keď to bude pravicová koalícia?
Je pravdou, že by ju vymenoval len so škrípaním zubov. Zeman by totiž musel priznať, že jeho sľub, že krajinu zbaví vlády Petra Nečasa, sa mu nepodarilo splniť. Stále však môže hovoriť, že iná možnosť v parlamente neexistovala.

Dianie okolo Rusnokovej vlády

  • v stredu môže kabinet Jiřího Rusnoka získať v snemovni hlasy ČSSD, KSČM a Vecí verejných
  • sociálni demokrati sa v poslednej chvíli rozhodli, že vládu podporia, hoci ich predseda Bohuslav Sobotka dlho tvrdil opak
  • zdá sa však, že je vo vedení ČSSD v menšine, a tak navrhol, že okrem podpory vlády bude sociálna demokracia rokovať o zmenách ústavy a podpore predčasných volieb
  • Rusnokova vláda však podporu, napriek hlasom ČSSD, asi nezíska, proti by mohlo byť okolo 103 poslancov v 200-člennej snemovni, na dôveru potrebuje nadpolovičnú väčšinu zúčastnených poslancov
  • pravicová koalícia ODS, TOP 09 a LIDEM žiada, aby po neúspechu Rusnokovho kabinetu dostala šancu na vytvorenie vlády

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusnok #vláda #Česko