Archeológovia možno našli časť kríža Ježiša Krista

Tureckým archeológom sa možno podaril unikátny nález. Veria, že pri vykopávkach na zvyškoch chrámu Balatlar v provincii Sinop na severe Turecka objavili časti kríža, na ktorom bol ukrižovaný Ježiš Kristus.

07.08.2013 09:45
kríž, vykopávky Foto:
Archeologička Gülgün Körogluová verí, že nájdené zvyšky kríža sú tie, na ktorých zomrel Ježiš Kristu.
debata (11)

Informoval o tom spravodajský server Huffington Post. Oficiálne sa kríž, na ktorom bol ukrižovaný Ježiš Kristus, nazýva Svätý Kríž a v kresťanskom náboženstve predstavuje tradičný predmet úcty.

„Našli sme tu v kamennej truhle niečo posvätné. Myslíme si, že by mohlo ísť o časti kríža, na ktorom bol ukrižovaný Ježiš,“ povedala vedúca vykopávok archeologička Gülgün Körogluová. „Je to najvýznamnejší artefakt, aký sme doteraz odkryli,“ povedala doktorka Körogluová.

zväčšiť Detail jedného z objavených zvyškov kríža. Foto: SITA/AP
kríž, vykopávky Detail jedného z objavených zvyškov kríža.

Či ide skutočne o Ježišov kríž, musí podľa profesorky z Istanbulskej univerzity ešte preukázať ďalšie skúmanie. Okrem iného je potrebné objasniť, ako sa časti kríža dostali na turecké pobrežie Čierneho mora. Do úvahy by podľa tureckých archeológov mohlo prichádzať aj to, že už účastníci krížových výprav si časti Ježišovho kríža nosili ako relikvie do Európy. Táto možnosť je však zatiaľ len v rovine úvah, pretože túto roky tradovanú legendu sa ešte archeológom preukázať nepodarilo.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #vykopávky #kríž #archeológ