Rusnokova vláda dôveru nezískala, nové voľby budú zrejme na jeseň

Český premiér Jiří Rusnok neuspel, jeho vláda nedostala dôveru Snemovne. Podporili ju poslanci ČSSD, KSČM a VV a traja nezaradení, ale prevahu nad nimi mali poslanci bývalej koalície ODS, TOP 09 a Lidem. Rozpadla sa ale ich "stojednička", a tak sa čoskoro začnú rokovania o nových voľbách. Hlasovalo 193 poslancov, Rusnokovu vládu podporilo 93 členov Snemovne, proti bolo rovných 100.

07.08.2013 12:27 , aktualizované: 08.08.2013 13:03
Jiří Rusnok Foto: ,
Jiří Rusnok
debata (80)

Schôdza k rozpusteniu Snemovne môže byť podľa predsedníčky dolnej komory Miroslavy Němcovej budúci týždeň, presný termín zatiaľ jej vedenie nestanovilo. Žiadosť o zvolanie schôdze chcú ešte vo štvrtok spoločne podať ČSSD, TOP 09 a KSČM.

„Výsledok hodnotím ako čestnú porážku, vláda podá demisiu do rúk prezidenta Zemana,“ povedal premiér Rusnok. Ten ďalej oznámil, že demisiu podá v najbližších dňoch a jeho vláda bude vykonávať iba bežnú agendu, bez vážnych politických rozhodnutí.

„My sme boli presvedčení od začiatku vzniku krízy, že si občania zaslúžia čo najskôr rozhodnúť o zložení vlády vo voľbách,“ reagoval na vyslovenie nedôvery Rusnokovej vláde predseda strany ČSSD Bohuslav Sobotka. Líder ČSSD dúfa, že sa jeho strane podarí presadiť rozpustenie Snemovne a Česi si budú môcť zvoliť už v októbri svojich zástupcov v nových voľbách.

Vládu podporilo 93 poslancov, okrem doterajšej opozície za ňu hlasovali nezaradení Josef Dobeš, Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka. Proti vláde hlasovalo 100 poslancov z ODS, TOP 09 a Lidem a ďalší nezaradení Michal Doktor, Jiří Paroubek a Petr Benda. Okrem Úlehlu, Floriána a Peake na hlasovaní chýbali Radim Fiala, ktorý spolupracuje s Tomiom Okamurom, a ospravedlnený poslanec VV Miroslav Petráň. Prítomný nebol ani David Rath, ktorý stojí pred súdom, a Roman Pekárek, ktorý je vo väzení.

Šéfka strany Lidem Karolína Peake odišla pred hlasovaním o dôvere vláde Jiřího Rusnoka zo sály. Krátko pred hlasovaním svoje rozhodnutie oznámila novinárom. Uviedla tiež, že podporuje zvolanie schôdze o rozpustení Snemovne, pre čo sa vyjadrila aj TOP 09. Jej krok bol neočakávaný, a prekvapil aj jej straníckych kolegov. „Rozhodla som sa podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, a svojich kolegov som neovplyvňovala. Toto divadlo som však hrať až do konca nemohla,“ vyjadrila sa Peake, ktorá za príčinu svojho odchodu zo sály označila rozpad „stojedničky“. Tá sa rozpadla odchodom dvoch poslancov ODS Úlehlu a Floriána.

Zeman nechá Rusnoka vládnuť aj bez dôvery

Prezident Zeman chce nechať vládu niekoľko týždňov vládnuť aj bez dôvery. Poukázal pritom na výrok vrchného štátneho zástupcu v Olomouci Iva Ištvana, že vyšetrovanie prípadu bývalej šéfky Nečasovho kabinetu Nagyovej a troch exposlancov ODS bude trvať niekoľko týždňov, píše český spravodajský portál iDnes.cz.

Zeman povedal, že keby menoval vládu Miroslavy Němcovej, faktickým premiérom by bol prvý podpredseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podľa neho bol Kalousek faktickým premiérom aj v Nečasovej vláde.

„Samozrejme, po voľbách vymenujem za predsedu vlády predstaviteľa víťaznej strany a budem sa tešiť na spoluprácu s politickou vládou, ktorá bude mať mandát na konanie nevyhnutných reforiem,“ vyhlásil Zeman.

Zeman vo svojom prejave pochválil Rusnokovu vládu, ktorá sa uchádza o dôveru poslancov, ale nemá ju zaistenú, chýbajú jej totiž viaceré hlasy. „Je to vláda zložená z nestraníckych odborníkov, ktorá urobila podľa môjho názoru mnoho užitočných vecí, ako bolo zvýšenie minimálnej mzdy alebo dohodu s krajmi, ktorú minulá vláda niekoľko rokov blokovala,“ povedal Zeman.

Na záver sa český prezident poďakoval stranám, ktoré sa rozhodli Rusnokov kabinet podporiť a výslovne sociálnym demokratom za to, že nepodľahli niekoľkotýždňovej masáži, ktorej boli podľa neho vystavení.

Zeman sa pohybuje na hrane, kritizujú TOP 09 a ODS

Zemanov prejav skritizovala strana TOP 09 i ODS. „Prezident Zeman dal jasne najavo, že to nie je vláda pána Rusnoka, ale vláda pána prezidenta a tiež sa za ňu aj postavil,“ povedal šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Úradujúcemu šéfovi ODS Martinovi Kubovi sa nepáči, akým spôsobom pristupuje Zeman k ústavným zvyklostiam. „Prezident sa pohybuje v rámci ústavy, ale robí to agresívnejšie ako jeho predchodcovia. Nemal by ignorovať ústavné zvyklosti,“ povedal Kuba.

„Som rád, že pán prezident navštívil Snemovňu. Prišiel štátnik Miloš Zeman, situáciu dobre vystihol a popísal to, čo si myslí väčšina občanov. Mne osobne sa jeho prejav veľmi páčil. Prezident nevybočuje z ústavy,“ pochválil Zemana prvý podpredseda ČSSD Michal Hašek. Práve Hašek je však lídrom straníckeho krídla v ČSSD, ktorá je stúpencom Rusnokovej vlády.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda Jiřího Rusnoka #hlasovanie o dôvere #Poslanecká snemovňa #Miloš Zeman