Z Fukušimy vyteká rádioaktívna voda do mora už dva roky, teraz až 300 ton denne

Z havarovanej jadrovej elektrárne Fukušima uniká do Tichého oceánu radiáciou zamorená voda pravdepodobne už dva roky. V súčasnosti sa toto množstvo odhaduje na 300 ton za deň. Premiér Šinzó Abe v stredu prisľúbil, že kabinet zvýši úsilie o zabezpečenie Fukušimy.

07.08.2013 16:37
Fukušima, Japonsko Foto: ,
Japonská vláda odhaduje, že zo zničenej jadrovej elektrárne Fukušima 1 uniká denne do mora 300 ton rádioaktívnej vody.
debata (7)

Elektráreň je poškodená po zemetrasení a cunami z roku 2011. Japonský úrad pre kontrolu jadrovej energetiky tento týždeň ohlásil, že došlo k prelomeniu zábrany na zachytávanie rádioaktívnej spodnej vody a že by táto voda mohla do oceánu začať unikať vo väčšom množstvo. Nariadil prevádzkovateľskej spoločnosti Tepco, aby problém urýchlene riešila.

Tepco s následkami havárie bojuje dva roky, ale až tento rok v júli spoločnosť priznala, že časť kontaminovanej vody uniká do mora. Jej zástupca v stredu nechcel potvrdiť informáciu o rozsahu úniku. Ak je informácia vlády správna, znamená to, že by uniknutá voda mohla do týždňa naplniť olympijský plavecký bazén.

Vláda sa podľa predstaviteľa ministerstva priemyslu domnieva, že k úniku určitého množstva rádioaktívnej vody dochádzalo prakticky celý čas od havárie, i keď nie je jasné, v akom množstve. „Stabilizácia elektrárne Fukušima je pre nás výzvou. Naliehavým problémom je kontaminácia vody, ktorá znepokojuje obyvateľov,“ povedal Abe na stretnutí vládnej krízovej skupiny.

Vláda vložila do fondu založeného na pomoc prevádzkovateľovi miliardy jenov, z ktorých väčšina bola použitá na stavebné zabezpečenie elektrárne a odškodnenie postihnutých. Abe na stretnutí požiadal ministerstvo priemyslu o rýchlu a účinnú reakciu na súčasný problém. Vláda vraj na riešení úniku rádioaktívnej vody poskytne ďalšie peniaze.

Japonský premiér Šinzó Abe počas krízového... Foto: Reuters, Issei Kato
Šinzó Abe Japonský premiér Šinzó Abe počas krízového rokovania vlády.

Tepco odčerpáva denne 400 ton spodnej vody, ktorá k nízko položenej Fukušime steká z kopcov. Cieľom je zabrániť tomu, aby sa zmiešala s vysoko rádioaktívnou vodou, ktorá sa používa na ochladzovanie reaktorov. Na to mali slúžiť práve bariéry, o ktorých Tepco tvrdila, že fungujú, kým sa neobjavili správy o prenikaní rádioaktívnej vody do mora.

Neschopnosť spoločnosti Tepco zabezpečiť vierohodne Fukušimu komplikuje tokiu jeho snahu obnoviť prevádzku v jadrových elektrárňach. Po havárii väčšinu z nich odstavili a z bezpečnostných dôvodov sú stále mimo prevádzky. Japonsko je tak závislé na drahom dovoze paliva pre celý priemysel.

Tepco čelí kritike za to, že verejnosť neinformuje dostatočne. Podnika dlho tvrdil, že kontaminovaná voda je zadržiavaná a do mora neuniká.

Zničenie Fukušimy sa považuje za najvážnejšiu jadrovú haváriu od udalosti v Černobyle v roku 1986. Počíta sa s tým, že odstraňovanie následkov potrvá aj 40 rokov.

7 debata chyba