Netanjahu: Irán pokračuje v obohacovaní napriek novému prezidentovi

Irán pokračuje vo svojom jadrovom programe vrátane obohacovania uránu napriek zvoleniu nového prezidenta, ktorým sa stal umiernený klerik Hasan Rúhání. V stredu to pre verejnoprávny rozhlas vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

07.08.2013 20:20
debata (3)

V posledných mesiacoch podľa neho Irán nainštaloval 7-tisíc nových centrifúg, ktoré sa používajú na obohacovanie jadrového paliva. „Iránsky prezident sa snaží ukázať nový imidž, no pokrok v jadrovom programe pokračuje,“ povedal Netanjahu. Dodal, že na Irán platí jedine nátlak prostredníctvom sankcií ako aj hrozby vojenského zásahu.

Rúhání v utorok vyhlásil, že Teherán je pripravený na „seriózne“ rokovania s medzinárodným spoločenstvom o jeho jadrovom programe. Zároveň však zopakoval, že iránsky nukleárny program má mierový charakter a islamská republika má naň právo, pričom pripomenul, že Teherán ako signatár Zmluvy o nešírení jadrových zbraní má právo na mierové využívanie atómovej energie. Rúhání, ktorý sa ujal funkcie v sobotu, vyhlásil, že Irán bude postupovať transparentnejšie, aby preukázal, že jeho aktivity spadajú do rámca medzinárodných pravidiel. Jedným z jeho hlavných predvolebných sľubov bolo dosiahnutie zmiernenia medzinárodných sankcií, ktoré na Teherán uvalili mocnosti práve pre jeho nukleárny program.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Netanjahu #Irán #Rúhání #Izreal #urán