Samovražedný útočník zabil desiatky ľudí na pohrebe v Pakistane

Najmenej 38 ľudí usmrtil samovražedný atentátnik, ktorý zaútočil počas pohrebu policajta na juhozápade Pakistanu.

08.08.2013 15:26
debata

Ďalších viac ako 50 osôb utrpelo zranenia. O novej bilancii informovala agentúra AFP, podľa ktorej je medzi obeťami aj policajný veliteľ.

Atentát sa odohral v meste Kvéta, ktoré je metropolou nepokojnej provincie Balúčistán. Útočník si za terč vybral pohreb vysoko postaveného policajta, ktorého zabili v štvrtok v skorších hodinách v tomto meste spoločne so svojimi dvoma synmi a vodičom.

Tlačové agentúry sa rozchádzajú v tom, kde k násilnému činu došlo. Podľa agentúry AFP sa atentátnik odpálil na policajnom komisariáte. Agentúra AP napísala, že smútočný obrad, na ktorý samovrah zaútočil, sa konal pod holým nebom. Agentúra Reuters zase uviedla, že samovrah vo veste napchatej výbušninami sa vyhodil do povetria pred mešitou, kde policajti čakali, aby sa za kolegu pomodlili.

Pohreb bol vysielaný v priamom prenose televíziou, oznámila agentúra Reuters. Podľa nej je medzi mŕtvymi päť vysoko postavených príslušníkov polície, vrátane šéfa policajných operácií v provincii Balúčistán. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil.

V Balúčistáne vedú miestni ozbrojenci už desiatky rokov boj za väčšiu autonómiu tohto územia a väčšie zisky z tamojších nálezísk ropy a zemného plynu. Provincia je rozlohou najväčšia, ale súčasne aj najchudobnejšia v krajine.

V provincii je aktívna aj extrémistická skupina Laškare džhangvi, ktorá je údajne napojená na Taliban a Al-Kajdá.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #atentát #Pakistan #zranení