Nagasaki si pripomína zhodenie atómovej bomby USA

Obyvatelia japonského mesta Nagasaki a spolu s nimi celá krajina si v piatok pripomínajú 68. výročie zhodenia americkej atómovej bomby, ktorej dôsledkom bola smrť desiatok tisíc ľudí.

09.08.2013 06:55
debata (2)

Mesto bolo po tri dni Hirošime v poradí druhým terčom jadrového útoku USA. Pôvodným cieľom bomby s názvom Fat Man (Tlsťoch) bolo mesto Kokura, kým Nagasaki iba náhradným. Keď však stroj s náložou priletel ku Kokure, mesto zahaľovali mraky. Pre nedostatok paliva nemohol čakať na zlepšenie počasia a zamieril preto k Nagasaki. Po 43-sekundovom páde bomba explodovala takmer 500 metrov nad mestom. Odhaduje sa, že výbuch vyvolal teplotu 3 900 stupňov Celzia a vietor s rýchlosťou viac ako tisíc kilometrov za hodinu. Na mieste zomrelo najmenej 40-tisíc ľudí, celkový počet obetí sa odhaľuje na dvojnásobok. Dodnes sa pri vyhnutí sa veľkému nebezpečenstvu používa vyraz „šťastie z Kokury“.

USA deklarovali, že cieľom ich konania bolo predísť ďalším vojnovým obetiam a nevypočítateľným útokom krajiny vychádzajúceho slnka, ktorá bola v rámci druhej svetovej vojny najväčším nepriateľom USA. Tokio napokon 15. augusta kapitulovalo, čím sa definitívne skončila druhá svetová vojna. Japonsko je dodnes jedinou krajinou, ktorá sa stala terčom jadrového útoku. O jeho opodstatnenosti sa dodnes vedú polemiky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #atómová bomba #Nagasaki