Päť rokov po vojne medzi Tbilisi a Moskvou vládne pat

Päťdňová vojna, známa podľa magického dátumu aj ako 8.8.8., je aj po piatich rokoch na mŕtvom bude. Rusko a Gruzínsko síce proti sebe už nebojujú, ale k zmiereniu majú stále ďaleko.

09.08.2013 11:37
Ruskí vojaci v Gruzínsku Foto:
Na archívnej snímke ruskí vojaci v Tbilisi.
debata

Moskva a Tbilisi nerinčia zbraňami, ale nemávajú ani olivovou ratolesťou. „Bez ohľadu na ruskú agresiu a deštruktívnu politiku Moskvy, namierenú proti nezávislosti a štátnosti Gruzínska, sa bude gruzínska vláda snažiť o postupnú normalizáciu vzájomných vzťahov s Ruskom,“ uviedlo gruzínske ministerstvo zahraničných vecí k včerajšiemu výročiu vypuknutia rusko-gruzínskej vojny, ktorá ochromila vzťahy oboch krajín a viedla k odtrhnutiu dvoch gruzínskych provincií.

Tbilisi sa vo vyhlásení ponosuje, že napriek krokom k normalizácii stykov Moskva „aktivizovala svoju provokačnú politiku namierenú na destabilizáciu Gruzínska“. Ruská armáda okupuje pätinu gruzínskeho územia a bráni státisícom utečencov v návrate domov. Namiesto stiahnutia sa z okupovaných území buduje na severe Gruzínska vojenské základne a zvyšuje v nich stavy svojich vojakov, uvádza sa vo vyhlásení.

Gruzínsko začiatkom augusta 2008 podniklo náhly útok na juhoosetskú metropolu Cchinvali, ktorú ovládali osetskí separatisti podporovaní Moskvou. Rusko reagovalo silným protiútokom, pri ktorom gruzínske jednotky z Južného Osetska vytlačilo. Vzápätí uznalo „štátnu nezávislosť“ Južného Osetska i Abcházska. V oboch separatistických provinciách zostáva niekoľko tisíc ruských vojakov.

Na juhoosetskej a ruskej strane podľa Moskvy zahynulo 387 ľudí. Gruzínske oficiálne zdroje uvádzajú, že na gruzínskej strane zomrelo 228 civilistov a 184 príslušníkov ozbrojených síl. Svoje obydlia muselo opustiť okolo 150-tisíc Gruzíncov.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev, ktorý bol v čase vojnových operácií prezidentom a vrchným veliteľom armády, pri príležitosti výročia prehovoril v gruzínskej televízii. Vyhlásil, že Rusko nemieni prehodnotiť uznanie samostatnosti Južného Osetska a Abcházska, v čom ho dodnes nasledovali iba štyri ďalšie krajiny sveta.

Hoci studená vojna medzi Moskvou a Tbilisi pozvoľna poľavuje a Rusko pred štvrťrokom zrušilo embargo na dovoz vína, brandy a minerálnej vody z Gruzínska, obnovenie diplomatické vzťahov sa nechystá. Moc v Tbilisi síce od dosluhujúceho „vojnového“ prezidenta Michaila Saakašviliho prešla do rúk Rusku viac nakloneného premiéra Bidzinu Ivanišviliho, aj on však trvá na ukončení okupácie. Medvedev zase obnovenie diplomatických vzťahov pripustil „len za istých podmienok“. „Sú veľmi jednoduché – uznanie toho, čo sa stalo,“ povedal v televíznom rozhovore.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #nepokoje #vojna #konflikt #Gruzínsko #Tbilisi #mier