Nechcem sa vrátiť do súčasnej ODS, tvrdí Klaus

Bývalý český prezident Václav Klaus v sobotu odmietol návrat do vládnej strany ODS, ktorú začiatkom 90. rokov sám zakladal.

10.08.2013 11:50
Václav Klaus Foto: ,
Český exprezident Václav Klaus.
debata (2)

Reagoval tak na hlasy hovoriace o jeho možnom návrate do čela strany po odchode rezignovaného premiéra Petra Nečasa. Podľa slov bývalého predsedu ODS mu v súčasnosti prekáža správanie a vyjadrenia členov strany vrátane líderky Miroslavy Němcovej. Nespokojný je aj s vylučovaním členov strany. Niekdajší prvý predseda vlády samostatného Česka zároveň skonštatoval, že s predčasnými voľbami sa netreba ponáhľať aj keď hlasovanie je aj podľa neho jediným spôsobom, ako vyriešiť súčasnú zamotanú situáciu na českej politickej scéne.

„Keď som v posledných hodinách a dňoch počul výroky niektorých predstaviteľov, primárne pani Němcovej, tak som pochopil, že moje angažmán v tejto strane neprichádza do úvahy,“ uviedol Klaus a na margo volieb dodal: „Ja by som nimi zase tak neponáhľal.“ Podľa jeho slov by totiž „rozumne sa správajúca“ úradnícka vláda mohla vládnuť až do mája, cituje ho portál českého denníka Mladá Fronta Dnes.

Český prezident Miloš Zeman po júnovej rezignácii premiéra Petra Nečasa poveril dočasným vedením krajiny svojho spojenca Jiřího Rusnoka, a to i napriek záujmu ODS dosadiť do funkcie Němcovú či snahám opozície o predčasné voľby. Podľa prezidenta je totiž vláda odborníkov zárukou objasnenia škandálov bývalej šéfky Nečasovho úradu Jany Nagyovej. Rusnokovmu kabinetu však parlament v stredu nevyslovil dôveru a preto v utorok podá demisiu. Súčasné zloženie parlamentu by malo byť minulosťou 20. augusta. Podľa českej ústavy sa nové voľby musia konať do 60 dní od tohto kroku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Klaus #ODS