India spustila na vodu prvú lietadlovú loď domácej výroby

India v pondelok predstavila svoju prvú lietadlovú loď domácej výroby. Pripojila sa tak k Spojeným štátom, Rusku, Francúzsku a Británii, ktoré už lietadlovú loď tejto veľkosti a kvality dokázali vyrobiť. Informovala o tom agentúra AP.

12.08.2013 13:31
India, loď, lietadlová loď, obrana, armáda Foto:
Nová lietadlová loď z indickej dielne.
debata (13)

Indická lietadlová loď bola spustená na vodu v lodenici v južnom štáte Kérala. Teraz bude musieť prejsť sériou rozsiahlych testov a bude musieť byť vyzbrojená, než sa v roku 2018 stane súčasťou indického námorníctva, napísala agentúra AP.

Pondelkové spustenie lode na vodu v prístave Kóčín znamená podľa spravodajského serveru BBC News ukončenie prvej fázy jej budovania. Plavidlo sa znovu vráti do dokov, kde bude ďalej vybavené.

Loď s výtlakom 37.500 ton má dĺžku 260 metrov a šírku 60 metrov. Bola navrhnutá aj vyrobená v Indii s použitím vysoko kvalitnej ocele z produkcie štátnej oceliarske firmy, uviedol server BBC News. Plavidlo pojme posádku o počte 1450 mužov a mali by z neho štartovať ruské bojové lietadlá MiG-29K, indické lietadlá LCA a ruské vrtuľníky Kamov. Stavba lode stála podľa médií päť miliárd dolárov.

India v posledných rokoch výrazne posilňuje svoje námorné kapacity, k čomu ju ženie okrem iného rivalita so susednou Čínou. V sobotu India aktivovala atómový reaktor na svojej prvej jadrovej ponorke domácej výroby.

Indický minister obrany A. K. Antoni v pondelok vyhlásil, že India potrebuje silné námorníctvo, aby sa krajina bola schopná brániť.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #obrana #India #loď #lietadlová loď