Český premiér Rusnok odovzdal demisiu do rúk Zemana

Český premiér Jiří Rusnok odovzdal v utorok na Hrade prezidentovi Milošovi Zemanovi demisiu vlády. Prezident ju prijal, kabinet poveril výkonom funkcie do vymenovania novej vlády. Tá by mala vzísť z pravdepodobných predčasných volieb.

13.08.2013 07:07 , aktualizované: 12:48
Zeman, Rusnok Foto: ,
Odchádzajúci český premiér Jiří Rusnok odovzdal demisiu do rúk prezidenta Miloša Zemana.
debata (4)

„Dovoľte mi, aby som predovšetkým veľmi úprimne poďakoval za prácu, ktorú až doposiaľ vykonala vaša vláda a aby som vás a vašu vládu poveril výkonom zodpovedajúcich funkcií až do ustanovenia novej vlády, ktorá, ako dúfam, vzíde zo slobodných volieb,“ cituje prezidenta Zeman po prijatí demisie portál iDnes.cz.

Český prezident Miloš Zeman po júnovej rezignácii premiéra Petra Nečasa poveril dočasným vedením krajiny svojho spojenca Rusnoka, a to i napriek záujmu ODS dosadiť do funkcie Němcovú či snahám opozície o predčasné voľby. Podľa prezidenta totiž vláda odborníkov mala byť zárukou objasnenia škandálov bývalej šéfky Nečasovho úradu Jany Nagyovej. Zeman pôvodne avizoval, že Rusnoka nechá vládnuť až do skončenia vyšetrovania, aj keď nezíska dôveru a bude musieť formálne podať demisiu.

Po tom, čo Rusnokov kabinet v dolnej komore neuspel a súčasne ODS, TOP 09 a LIDEM stratili koaličný potenciál, vznikla v Snemovni dohoda na predčasných voľbách. Mohli by sa konať v októbri. O rozpustenie Snemovne budú poslanci hlasovať budúci týždeň v utorok. Zatiaľ to vyzerá, že pre návrh by mala byť potrebná ústavná väčšina 120 poslancov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Zeman #česká vláda #Rusnok #vláda Jiřího Rusnoka