V Rumunsku odložili súd s údajnými zlodejmi obrazov z Rotterdamu

Proces so šiestimi Rumunmi, ktorí sa minulý rok podieľali na krádeži vzácnych obrazov z múzea v holandskom meste Rotterdam, súd v Bukurešti o mesiac odložil. Informovala o tom agentúra AFP.

13.08.2013 08:22 , aktualizované: 10:35
debata

Vyšetrovanie prípadu sprevádzajú nedávne vyjadrenia matky lídra obvinenej skupiny, ktorá údajne sedem ukradnutých obrazov spálila v peci. Maľby totiž ukradol jej syn spolu s dvoma komplicmi v októbri minulého roka. Žena vyšetrovateľom priznala, že maľby spálila v zúfalej snahe zničiť dôkazy. Neskôr svoje vyjadrenia poprela. Pred sudcom by sa v utorok mala okrem nej objaviť najmä pätica obvinených, po jednom z nich totiž stále pátrajú a budú ho tak súdiť v neprítomnosti. Líder zločineckej skupiny, ktorej členovia žili v Holandsku, svoju vinu priznal a hrozí mu až 20 rokov za mrežami.

Trojica páchateľov sa dostala do múzea zadným núdzovým východom. Za necelé tri minúty ukradli sedem vzácnych obrazov od Pabla Picassa, Clauda Moneta či Paula Gauguina. Skupina obrazy previezla do Rumunska, no predať sa im ich nepodarilo. Hodnota ich lupu, ktorý sa označuje za krádež storočia, sa podľa prokuratúry pohybuje na úrovni 18 miliónov eur. Odborníci na umenie však hovoria o sto miliónoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Bukurešť #obrazy #Rotterdam