V Líbyi je na úteku stále až 14-tisíc väzňov

Okolo 14-tisíc väzňov, ktorí utiekli z rôznych zadržiavacích zariadení po povstaní proti diktátorovi Muammarovi Kaddáfímu v roku 2011, je stále na úteku.

13.08.2013 14:38
debata (2)

V pondelok o tom informoval minister vnútra Muhammad al-Čajch. Vyjadril sa tak menej než tri týždne po tom, čo vyše 1 200 trestancov ušlo počas nepokojov z väzenia vo východnom meste Bengází. Podľa jeho slov predstavitelia ministerstiev vnútra a spravodlivosti spolupracujú s cieľom dolapiť ich, aby si mohli svoje tresty doslúžiť. „Nemenej než 14-tisíc bývalých väzňov, ktorí si mali odpykať tresty vrátane doživotia a popravy, sú stále na slobode,“ povedal minister, ktorý túto situáciu označil za jeden z podstatných problémov Líbye.

Líbyjské úrady sa snažia o znovuzavedenie práva a poriadku a sformovanie profesionálnej polície a armády, odkedy v krajine padol režim dlhoročného vládcu Kaddáfího. Naposledy 1. augusta utieklo 18 väzňov počas útoku na vozidlo líbyjskej polície, ktoré ich viezlo zo súdu späť do väznice. Stalo sa tak menej než týždeň po úteku z väzenia v Bengází.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #väzni #útek #nepokoje