Britskí labouristi zmiernili kritiku voči reťazcom Tesco a Next

Opozičná britská Labouristická strana zmiernila kritiku voči maloobchodným reťazcom Tesco a Next, ktoré chcela obviniť z prednostného zamestnávania pracovníkov z východoeurópskych krajín na úkor britských.

13.08.2013 16:12
Tesco Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Podľa agentúry Reuters obe spoločnosti kritiku vopred odmietli.

Obvinenie, ktoré malo ovplyvniť prebiehajúcu britskú debatu o prisťahovalectve a zamestnávaní cudzincov pred voľbami v roku 2015, mal v pondelok podľa vopred zverejneného prejavu vzniesť labouristický poslanec Chris Bryant. „Je nefér, keď bezohľadní zamestnávatelia hľadajú len najlacnejšie pracovné sily a najímajú mnoho ľudí z krajín EÚ, kde sú platy nízke,“ citovala v nedeľu z pripraveného textu agentúra Reuters. Tesco sa vraj svojim britským zamestnancom tiež vyhrážalo znižovaním miezd.

V skutočnosti ale Bryant o bezohľadných zamestnávateľoch, údajnom krátení miezd a ďalších obvineniach nehovoril. Vypustil aj explicitnú zmienku o pracovníkoch z východnej Európy. Zmienil sa iba o tom, akou „citlivou“ sa stala otázka nekvalifikovaných prisťahovaleckých pracovníkov.

Bryant zmiernil tiež rétoriku voči druhému najväčšiemu britskému odevnému reťazcu Next. V pôvodnom znení prejavu totiž bol reťazec obviňovaný z využívania poľských pracovníkov a obchádzania britských pracovných zákonov, čo mu vraj umožnilo ušetriť v porovnaní s náborom domácej pracovnej sily.

Firmy Tesco aj Next sa proti výrokom z chystaného prejavu vopred ohradili s tým, že sú nepravdivé a obsahujú faktické chyby. Obe tvrdia, že cudzincov zamestnávajú v prípadoch, keď o dané pracovné miesto nemajú Briti záujem, a že teda nerobia nič protizákonné alebo neetické.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #labouristi #Tesco #Next