Egyptské sily vyháňajú islamistov z Káhiry, obmedzili vlakovú dopravu

Egyptské ozbrojené sily v stredu ráno začali s pomocou slzného plynu vyháňať stúpencov zosadeného prezidenta Muhammada Mursího z oboch ich táborísk v centre metropoly Káhiry.

14.08.2013 09:21 , aktualizované: 11:19
Egypt Foto: ,
Tábor prívržencov zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího.
debata (16)

Krátko nato sa objavili protichodné informácie o počte obetí zásahu. Egyptské úrady podľa agentúry DPA oznámili, že o život prišlo sedem ľudí, vrátane dvoch policajtov, a desiatky osôb utrpeli zranenia. Podľa svedkov citovaných agentúrami Reuters a AFP zahynulo najmenej 15 ľudí, islamistické Moslimské bratstvo podporujúce Mursího hovoria dokonca o 30 obetiach.

Mračná slzného plynu sa vznášali nad väčším z oboch táborísk na predmestí Nasr, ale aj nad menším, postaveným na okraji areálu Káhirskej univerzity v Gíze na predmestí metropoly. Podľa priamych záberov televízií Al-Džazíra a Al-Arabíja vošli do menšieho tábora buldozéry, ktoré likvidovali postavené stany. V táborisku v Nasr sa nahromadili stovky ľudí v rúškach alebov protiplynových maskách a odmietli areál opustiť.

Moslimské bratstvo v stredu vyzvalo Mursího stúpencov, aby kvôli „masakru“ nastúpili na protestný pochod.

Mursího stúpenci patria väčšinou k islamistickému Moslimskému bratstvu. Odmietajú postup armády, ktorá 3. júla Mursího prinútila odísť z úradu a zadržala ho. Exprezidentovi prívrženci odvtedy organizujú pravidelné protestné akcie, ktorými chcú docieliť návrat Mursího do funkcie. Pri stretoch a demonštráciách organizovaných od začiatku júla prišlo o život približne 250 ľudí. Naposledy v utorok si potýčky vyžiadali jedného mŕtveho a 11 zranených.

Zatiaľ zlyhali pokusy o vyjednávanie medzi zástupcami Moslimského bratstva a vlády dosadenej armádou, a to pre nezmieriteľnosť ich postojov.

Vlakovú dopravu do Káhiry a z nej pre demonštrácie zastavili

Egypt v stredu zastavil všetku vlakovú dopravu do Káhiry a z nej, aby tak zabránil stúpencom zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího zhromažďovať sa. Stalo sa tak po tom, čo bezpečnostné sily v hlavnom meste krvavo zasiahli proti dvom táborom demonštrantov. „Vlaková doprava do Káhiry a z Káhiry bola až do odvolania vo všetkých smeroch z bezpečnostných dôvodov zastavená s cieľom zabrániť mobilizácii ľudí,“ uviedli zodpovedné úrady.

Pri zásahu bezpečnostných síl proti protestujúcim prívržencom zosadeného prezidenta prišli v stredu o život desiatky ľudí. Moslimské bratstvo hovorí o 250 obetiach a 5-tisíc zranených. Hnutie Egypťanov vyzvalo, aby vyšli do ulíc a protestovali proti tomuto masakru, po ktorom nasledovalo zatýkanie početných lídrov bratstva. Korešpondent AFP hovorí o najmenej 43 mŕtvych demonštrantoch, egyptské ministerstvo vnútra zas oznámilo, že o život pri operácii prišli dvaja príslušníci bezpečnostných síl.

Policajný zásah sa uskutočnil v hlavnom meste v dvoch táboroch Mursího prívržencov. Bezpečnostné sily tábory nadránom obkľúčili a proti tisícom kempujúcim demonštrantom použili slzotvorný plyn. Počas následných stretov bolo z táborov počuť streľbu z automatických zbraní, zatiaľ čo stovky demonštrantov sa rozpŕchli do okolitých ulíc. Od zosadenia Mursího začiatkom júla už prišlo o život vyše 300 ľudí. Egyptská spoločnosť je momentálne radikálne rozdelená na exprezidentových prívržencov a odporcov, pričom obe strany organizujú pravidelné demonštrácie.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Muhammad Mursí #potýčky v Káhire