Indická ponorka sa po požiari potopila, osud 18 námorníkov je nejasný

Explózia a následný požiar v stredu z dosiaľ neznámych príčin postihli indickú ponorku pri prístave v Bombaji. Na palube bolo 18 členov posádky, ktorých osud zostáva nejasný, informovala s odvolaním sa na indického činiteľa agentúra AP.

14.08.2013 10:02
India Submarine Fire Foto: ,
Neďaleko prístavu v Bombaji došlo k explózii ponorky, po ktorej stále pátrajú.
debata

Požiar hasiči hasili niekoľko hodín, ponorka sa po ňom potopila az mora vyčnieva len jej malá časť. Posádka zostala uväznená vnútri; armáda s ňou nemá spojenie a nie je teda jasné, či niekto zahynul alebo utrpel zranenia.

Námorníci z ďalších jednotiek sa nezvestnú ponorku horúčkovito snažia zachrániť, uviedol oficiálny činiteľ armády, ktorý si neželal byť menovaný.

Keď na ponorke krátko po polnoci miestneho času došlo k výbuchu, naskákali v panike námorníci z okolitých plavidiel do mora; niektorí utrpeli zranenia a boli hospitalizovaní.

Podľa indických médií sa ponorka INS Sindhurakshak ruskej výroby nedávno vrátila z Ruska, kde mala prejsť rekonštrukciou. Ide o jednu z desiatich naftou poháňaných ponoriek ruskej výroby, ktoré India kúpila v rokoch 1986 až 2010.

Príčina výbuchu naftou a elektrinou poháňanej ponorky zatiaľ nie je známa. Oficiálni činitelia indického námorníctva ale britskej stanici BBC povedali, že podľa nich išlo o chybu na palube a nie o čin niekoho „zvonku“. Dramatické zábery, ktoré odvysielala indická televízia, ukazujú veľkú ohnivú guľu osvetľujúcu nočné nebo. Dym z požiaru bol vidieť v mnohých častiach mesta.

debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #India #ponorka