Protestujúci Berberi zaútočili na líbyjský parlament

Členovia etnickej menšiny Berberov zaútočili v utorok na parlament v líbyjskom hlavnom meste Tripolis, pričom porozbíjali okná a zdemolovali nábytok.

14.08.2013 10:45
Líbya, Berberi, Tripolis, protesty Foto: ,
Príslušníci berberskej menšiny požadujú, aby bol ich jazych uznaný v novej ústave ako úradný popri arabčine. V utorok preto zaútočili počas protestu na líbyjský parlament v Tripolise.
debata (16)

Protest za účelom väčšieho uznania menšiny sa odohral počas prestávky pravidelného zasadnutia parlamentu. Hoci k žiadnym obetiam podľa hovorcu parlamentu nedošlo, zmizli niektoré dokumenty patriace poslancom. Demonštranti žiadajú, aby ústava, ktorá sa momentálne zostavuje, postavila berberský jazyk na jednu úroveň s oficiálnym arabským.

Pôvodní obyvatelia severnej Afriky Berberi boli počas vlády Muammara Kaddáfího brutálne utláčaní. Kaddáfí, ktorého zvrhlo z moci povstanie v roku 2011, považoval totiž učenie berberského jazyka a kultúry za ohrozenie arabskej dominancie. Berberi boli preto hlavnou podporou povstania a ich základne v pohorí Nafusa juhozápadne od Tripolisu sa stali počas konfliktu jedným z najvýznamnejších frontov.

Berberčina bola hlavným jazykom severnej Afriky, než tam spolu s moslimskou inváziou v 7. storočí dorazila arabčina. Stále sa ňou hovorí na Sahare a v hornatých častiach Alžírska, Maroka a Tuniska ako aj Líbye.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tripolis #nepokoje #Berberi