Pre agresivitu islamistov opúšťajú po rokoch Lekári bez hraníc Somálsko

Organizácia Lekári bez hraníc sa po 22-ročnom pôsobení rozhodla stiahnuť svoj personál zo Somálska. Odôvodňuje to zlou bezpečnostnou situáciou, ktorá v tejto východoafrickej krajine panuje. Lekári bez hraníc boli jednou z posledných mimovládnych organizácií, ktorá v Somálsku zostala.

14.08.2013 14:24
Somálsko, vojaci Foto: ,
Somálski vládni vojaci prehliadajú ľudí krátko po explózii nastraženej výbušniny na ulici. Lekári bez hraníc krajinu opúšťajú, vládni predstavitelia podľa nich nijako nekonajú, aby zabránili únosom či útokom na humanitárnych pracovníkov.
debata (2)

V stredu organizácia v Nairobi oznámila, že všetky svoje programy v Somálsku ruší. „Je to dôsledok mimoriadne vážnych útokov na náš personál v atmosfére, v ktorej ozbrojené skupiny i civilné úrady tolerujú, možno dokonca i podporujú zabíjanie, únosy i útoky na humanitárnych pracovníkov,“ uviedla organizácia vo svojom vyhlásení.

Somálsko bolo dvadsať rokov bez centrálnej vlády. Od jesene minulého roka má síce vládu, ktorú podporuje OSN a mierové sily Arickej únie, islamskí povstalci sú tam však naďalej aktívni. Hnutie Šabáb začalo útočiť už aj vo veľkých mestách a stále ovláda veľkú časť vidieka.

Somálski školáci čítajú počas vyučovania z koránu. Foto: Reuters, Ismail Taxta
Somálsko Somálski školáci čítajú počas vyučovania z koránu.

V krajine panujú obavy, že hnutie Šabáb sa pokúsi obnoviť kontrolu nad Mogadišom, odkiaľ ho somálske a africké sily vytlačili pred asi dvoma rokmi. Somálsko sa teraz snaží o obnovu po dvoch desaťročiach občianskych vojen a všeobecného bezprávia a opiera sa v tom o medzinárodnú pomoc a mierové zbory Africkej únie a Etiópie.

Hnutie Šabáb, ktoré je napojené na teroristickú sieť Al-Kajdá, bojuje so somálskou vládou o ovládnutie východoafrickej krajiny od roku 2007. V minulosti ovládalo viac ako 80 percent somálskeho územia a skoro celé Mogadišo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Somálsko #radikáli #Lekári bez hraníc (MSF)