Európske štáty varujú turistov, aby v Egypte necestovali mimo letovísk

Európske štáty varovali svojich turistov, aby necestovali do Egypta, kde počas demonštrácií v stredu zahynulo vyše sto ľudí a úrady vyhlásili výnimočný stav. Varovanie pred cestou do veľkých egyptských miest i na Sinaj vydali viaceré európske štáty. Zhodujú sa však, že v turistických centrách pri Červenom mori je zatiaľ pokojná situácia.

14.08.2013 21:22
Egpyt, nepokoje Foto: ,
V Egypte došlo ku krvavej strede. Počas pokusov polície rozohnať tábory prívržencov zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího došlo ku krvavým stretom s políciou.
debata

K varovaniam sa pridala aj Slovenská republika. „Ministerstvo neodporúča cestovať slovenským občanom do Káhiry a ďalších väčších miest vrátane Alexandrie, Suezu, Luxoru. Občania Slovenskej republiky, ktorí sa už v Egypte nachádzajú, by mali prejavovať maximálnu opatrnosť, zdržiavať sa vo svojich bydliskách, vyhýbať sa demonštráciám alebo miestam s väčšími skupinami ľudí vrátane tých, ktoré sa zdajú byť pokojnými. Taktiež by mali sledovať aktuálny vývoj bezpečnostnej situácie v miestnych médiách a pokyny miestnych úradov i príslušníkov policajných a vojenských jednotiek,“ tlmočil Pravde stanovisko ministerstva jeho hovorca Boris Gandel.

Zároveň potvrdil, že situácia v letoviskách na pobreží Červeného mora (Šarm el Šejk v južnej časti Sinajského polostrova a Hurgada, Safaga i Marsa Alam vo východnej časti kontinentálneho Egypta) je zatiaľ pokojná. Občania SR, ktorí dovolenkujú v uvedených lokalitách, by však mali byť obozretní a zdržiavať sa v hotelových areáloch. „Zároveň upozorňujeme, že rozhodnutie občanov SR cestovať v týchto dňoch do Egypta je na ich vlastnú zodpovednosť,“ konštatuje sa v spomínanej reakcii ministerstva.

Pobyt turistom môžu skomplikovať aj zákazy nočného vychádzania, ktoré od stredy platia v dvanástich provinciách vrátane Káhiry. Týka sa to aj červenomorských letovísk, ako je Šarm aš-Šajch a Nuvajba v provincii Južný Sinaj.

V Egypte vyhlásili v stredu až na mesiac výnimočný stav, ktorý úrady reagujú na násilnosti, ktoré sa rozpútali počas zásahu proti stúpencom zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího. Polícia od rána rozháňala dve táboriská, ktoré si Mursího priaznivci vybudovali v Káhire. O život prišlo podľa doterajšej úradnej bilancie najmenej 150 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Egypt #nepokoje