Inšpektori OSN vycestujú do Sýrie vyšetriť útoky chemickými zbraňami

Inšpektori OSN okamžite vycestujú do Sýrie, aby na mieste overili podozrenia z použitia chemických zbraní v konflikte medzi vládnymi a povstaleckými silami. V stredu to oznámila kancelária generálneho tajomníka OSN Pana Ki-muna po tom, čo sa so sýrskou vládou dohodla na detailoch cesty.

15.08.2013 09:32
Sýria Foto:
Bojmi zničená mešita v Damasku.
debata (8)

OSN už pred dvoma týždňami informovala, že sýrska vláda povolila inšpektorom návštevu troch miest na území krajiny, kde boli takéto zbrane údajne použité. Konkrétne spomína dedinu Chán al-Asál pri Halabe, ďalšie dve miesta nešpecifikuje.

Panova kancelária v stredu spresnila, že sýrska vláda už „formálne schválila formy spolupráce, ktoré majú zabezpečiť riadne, bezpečné a efektívne uskutočnenie misie“. Tím na čele s hlavným inšpektorom OSN Akem Sellströmom bude v krajine pracovať 14 dní, pričom ich pobyt je možné predĺžiť na základe vzájomnej dohody.

Sýrska vláda trvá na tom, že tím OSN by sa mal zamerať na Chán al-Asál, kde podľa nej použili chemické zbrane opoziční povstalci. Výsledkom útoku bolo najmenej 26 mŕtvych vrátane 16 vojakov.

Protivládne sily však tvrdia, že chemický arzenál použili protivníci, v čom ich podporili aj Británia, Francúzsko a Spojené štáty. OSN eviduje až 13 hlásení o chemických útokoch v Sýrii, z ktorých sa režim a povstalci obviňujú navzájom. Podľa západných mocností by takéto konanie mohlo byť dôvodom na vojenskú intervenciu v Sýrii, ktorá sa už viac ako dva roky zmieta v občianskej vojne.

8 debata chyba