Bilancia násilností v Egypte stúpa, jednu obeť hlásia aj z Hurgady

Na 525 stúpla oficiálna bilancia krvavých násilností v Egypte, ktoré vyvolal vládny zásah proti priaznivcom zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího v Káhire. Zranených je až 3 700 ľudí. V Káhire nachádzajú stále ďalšie telá, v jednej mešite ich bolo 250.

15.08.2013 11:24 , aktualizované: 14:53
Egypt, nepokoje Foto: ,
Počet obetí krvavého rozohnania táborov protestujúcich ďalej stúpa.
debata (4)

Do ulíc egyptskej Alexandrie sa vo štvrtok vydali stovky stúpencov zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího. Pochodujú na protest proti stredajšiemu násiliu. Protestný pochod zvolali členovia Moslimského bratstva na popoludnie aj do Káhiry.

„Vrátime sa na pamiatku našich mučeníkov,“ volali ľudia v druhom najväčšom egyptskom meste. Mnohí niesli aj fotografie Mursího, ktorého armáda prinútila odstúpiť 3. júla. Práve tento krok vyvolal masové protesty Moslimského bratstva, ktoré však boli do stredy prevažne pokojné a zaobišli sa bez obetí.

Aj z letoviska Hurgada hlásia jednu obeť

Nepokoje sa nevyhli ani turistickému letovisku Hurgada, kde počas nich prišiel o život jeden člen islamského hnutia Moslimské bratstvo. S odvolaním sa na bezpečnostný zdroj o tom informovala agentúra DPA. K stretu medzi policajtmi a islamistami došlo v centre mesta, teda nie v oblasti, kde je najviac turistických hotelov.

Egyptské Moslimské bratstvo vyhlásilo, že je odhodlané pokračovať v mierových protestoch. „Nebudeme sa uchyľovať k násiliu, budeme postupovať mierovou cestou. Zostaneme silní a budeme odhodlane vzdorovať,“ napísal na twitteri Džihad Haddád, hovorca islamského Moslimského bratstva, z ktorého vzišiel aj exprezident Mursí. „Budeme pokračovať, kým neodstránime vládu, ktorá sa dostala k moci vojenským prevratom,“ dodal.

Polícia v stredu tvrdo zakročila proti dvom protestným táborom stúpencov Mursího v Káhire. Podľa svedkov policajti zasiahli slzným plynom, buldozérmi a nakoniec i ostrou muníciou. Medzi obeťami je 43 policajtov. Ďalších tritisíc osôb utrpelo zranenia. Dočasný prezident a vláda následne vyhlásili v Egypte výnimočný stav a na viacerých miestach aj zákaz nočného vychádzania.

Zábery zo stredajšieho zásahu policajných jednotiek

Vo štvrtok ráno panoval v egyptskej metropole napätý pokoj. Miestom, kde stál protestný tábor islamistov pri mešite Rábaa al-Adavíja v štvrti Nasr, už premáva doprava. Policajti okrem tábora Rábaa al-Adavíja na severovýchode Káhiry zlikvidovali aj ďalší tábor vo štvrti Nahda pri káhirskej univerzite.

Egypt v stredu uzavrel hraničný prechod v Rafáhu s palestínskym pásmom Gazy. Urobil tak po násilnom rozohnaní Mursího stúpencov. Informoval o tom vo štvrtok egyptský bezpečnostný činiteľ.

Turecko žiada OSN, aby v prípade Egypta urýchlene konala

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby sa zišla na mimoriadnom zasadnutí a zaoberala sa situáciou v Egypte. „Tí, ktorí mlčia tvárou v tvár tejto masakre, sú vinní rovnako ako tí, ktorí sa jej dopustili. Bezpečnostná rada OSN sa musí urýchlene zvolať,“ vyhlásil Erdogan, ktorého vláda udržiavala vrelé vzťahy s exprezidentom Mursím.

Bilancia obetí krvavého zásahu polície proti... Foto: SITA/AP, Manu Brabo
Egypt, nepokoje Bilancia obetí krvavého zásahu polície proti stúpencom zosadeného exprezidenta Muhammada Mursího stúpa.

Spojené arabské emiráty v stredu večer naopak egyptský vládny režim podporili. „Spojené arabské emiráty znovu potvrdzujú svoje pochopenie pre hraničné opatrenia, ktoré prijala egyptská vláda po tom, čo prejavila maximálne sebaovládanie,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí SAE vo vyhlásení. „Je poľutovaniahodné, že politické extrémistické skupiny trvali na rétorike násilia, podnecovania k nemu a k narušovaniu verejného záujmu,“ dodal úrad.

Katar, ktorý naopak dlhodobo podporoval Mursího vládu, stredajšie krviprelievanie odsúdil. Dánsko vo štvrtok oznámilo, že pozastavuje svoju pomoc Egyptu. Ide o dva projekty pomoci v oblasti zamestnanosti a financií.

Prívrženci zvrhnutého prezidenta Mursího bojujú...
Policajné jednotky násilím rozháňajú tábory...
+17Policajné jednotky násilím rozháňajú tábory...
4 debata chyba