Moslimské bratstvo priznáva: Už nedokážeme zaručiť pokojné protesty

Po krvavých stredajších zrážkach medzi egyptskými vládnymi oddielmi a prívržencami zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího pokračujú v Egypte protesty islamského Moslimského bratstva, ktoré žiada návrat bývalej hlavy štátu do funkcie. V Káhire demonštranti zapálili vchod do vládnej budovy a dav ľudí vyšiel do ulíc aj v Alexandrii.

15.08.2013 15:32 , aktualizované: 21:46
egypt3 Foto: ,
Ľudia stoja pred vládnou budovou zahalenou dymom. Pred jej vchodom zapálili oheň demonštranti.
debata (19)

Podľa ministerstva zdravotníctva zahynulo pri násilnostiach 638 ľudí a 4-tisíc bolo zranených. Incidenty zasiahli aj pobrežné oblasti Červeného mora – v stredu v Hurgade zahynul člen Moslimského bratstva. Slovenské cestovné kancelárie začínajú rušiť zájazdy a klientom sľubujú vrátenie peňazí. V Egypte na neurčito uzavreli turistické pamiatky vrátane pyramíd v Gíze.

Bilancia stredajšieho policajného zásahu proti káhirským táborom bratstva zrejme ešte nie je konečná. V Káhire nachádzajú na najrôznejších miestach stále nové telá, v jednej mešite ich videli 250.

Káhira deň po krvavých stretoch polície s prívržencami Moslimského bratstva

Moslimské bratstvo na protest proti stredajšej masakre zvolalo na štvrtok protestný pochod. Demonštrácia sa už začala v Alexandrii, z Káhiry hlásia incident spred vládnej budovy, kde ľudia zapálili oheň. Podobné zábery vysielala jedna súkromná televízia aj z Gízy.

Egyptská vláda skrátila zákaz vychádzania, potom ale zmiernenie zrušila

Egyptská vláda vo štvrtok zmiernila, ale po niekoľkých hodinách znovu v pôvodnej dĺžke obnovila zákaz nočného vychádzania, ktorý vyhlásila v stredu. Zákaz vychádzania bol pôvodne skrátený o dve hodiny, a mal teda začať platiť až v deväť hodín večer. Opatrenie potom ale bolo zrušené a začatie zákazu sa vrátilo na siedmu hodinu.

Zákaz sa netýka celého Egypta, ale len niekoľkých provincií. Končí v šesť hodín ráno. Od stredy platí tiež výnimočný stav, ktorý je platný po celej krajine. Uľahčuje polícii a vojsku identifikovať občanov a zatýkať bez súdneho príkazu.

Štyri štáty požiadali o naliehavé zasadnutie BR OSN k egyptskej kríze

Francúzsko, Británia a Austrália vo štvrtok spoločne požiadali o naliehavé zvolanie Bezpečnostnej rady OSN k situácii v Egypte. Ešte predtým tak urobilo aj Turecko. Neverejné konzultácie by sa mali konať v noci na piatok.

Spoločná žiadosť dvoch stálych členov rady a Austrálie, ktorá má v tomto a budúcom roku mandát nestáleho člena BR OSN, bola odovzdaná argentínskemu zástupcovi v OSN. Jeho krajina teraz Bezpečnostnej rade predsedá. Podľa agentúry AFP sa neočakáva, že by po zasadnutí vydali vyhlásenie pre tlač.

V pondelok sa v Bruseli na diskusiu o situácii v Egypte zídu čelní diplomati členských štátov Európskej únie. Oznámil to vo štvrtok hovorca únijnej ministerky zahraničia Catherine Ashtonovej. Majú pripraviť rokovania ministrov zahraničných vecí EÚ, o ktorého dátume zatiaľ nebolo rozhodnuté. Podľa skoršieho vyhlásenia talianskeho ministerstva zahraničia by sa malo konať budúci týždeň.

Moslimské bratstvo už nevie zaručiť pokojné protesty

Stredajší policajný zásah rozvrátil vedenie Moslimského bratstva. Priznal to hovorca tejto strany Džihád Haddád. Vyhlásil tiež, že bratstvo stratilo schopnosť koordinovať budúce akcie a udržať ich v pokoji. Situácia vraj v ľuďoch vyvolala nekontrolovaný hnev a bude ich ťažšie prinútiť, aby pokračovali v pokojných protestov, ako sa to darilo po zvrhnutí prezidenta Muhammada Mursího.

„Ľuďmi zmietajú po tom zabíjaní a zatýkaní emócie a pre kohokoľvek bude ťažké ich riadiť,“ povedal hovorca. Zároveň vyhlásil, že nevie, kde sa zdržiavajú vodcovia bratstva. Vie len, že dvaja z nich boli v stredu postrelení a šiesti prišli o dcéry alebo synov.

Predstavitelia Moslimského bratstva sú... Foto: Reuters, Amr Abdallah Dalsh
Egypt, nepokoje Predstavitelia Moslimského bratstva sú presvedčení, že skutočná bilancia obetí stredajších krvavých stretov môže byť až deväťnásobne vyššia, ako uvádzajú vládne zdroje.

„Je to hrozná rana. Už nejde o Mursího, ale o to, či prijmeme novú vojenskú tyraniu v Egypte, alebo nie,“ dodal Haddád. Podľa neho je skutočná bilancia stredajších udalostí osem až deväťnásobná oproti oficiálnym dátam z vládnych zdrojov.

Obamu vyzývajú, aby stopol Egyptu finančnú pomoc

Vo svete silnie kritika Káhiry za tvrdý policajný zákrok. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby sa situáciou v Egypte zaoberala na mimoriadnom zasadnutí.

Francúzsky prezident Francois Hollande si predvolal egyptského veľvyslanca a vyzval znepriatelené strany v Egypte, aby urobili všetko, čo je v ich silách, aby zabránili občianskej vojne. Egyptského veľvyslanca si predvolali aj v Berlíne. Postup egyptského vedenia naopak schvaľujú Bahrajn a Spojené arabské emiráty. Dánsko pozastavilo pomoc Egyptu v oblasti zamestnanosti a financií.

Tlak na zastavenie pomoci rastie aj v USA. Denník The New York Times varoval pred hrozbou občianskej vojny a vyzval prezidenta Baracka Obamu, aby zastavil Egyptu vojenskú pomoc v hodnote 1,3 miliardy dolárov ročne. Britský ekonomický denník Financial Times však kritizoval Moslimské bratstvo za to, že tvrdohlavo odmietalo akúkoľvek ponuku na rokovanie.

USA v reakcii na situáciu v Egypte zrušili naplánované manévre

Spojené štáty zrušili naplánované manévre, ktoré americká armáda usporadúva s Egypťanmi každé dva roky. Oznámil to vo štvrtok americký prezident Barack Obama. Najbližšie cvičenie, ktoré predpokladalo masívny presun vojakov a techniky, sa malo konať v septembri. Obama tiež vyzval egyptskú vládu, aby zrušila výnimočný stav. Vojenskú pomoc Egyptu nepozastavil.

Obama povedal, že Egypt bol doteraz pre USA dôležitým partnerom na Blízkom východe, a že si želá, aby to tak zostalo. Cez výhrady k postupu egyptskej vlády proti stúpencom zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího však Obama nepozastavil finančnú pomoc určenú Káhire.

Obama však pohrozil ďalšími krokmi, pokiaľ sa Egyptu nepodarí situáciu stabilizovať. Podľa komentátorov stanica CNN štvrtkové Obamovo rozhodnutie neznamená odklad manévrov, ale ich zrušenie. Tie budúce sa vraj budú môcť konať až v roku 2015. USA pre tieto pravidelné cvičenia presúvajú k Sinajskému polostrovu masívny počet vojakov, lodí i lietadiel.

Obama vyzval Egypt k zmiereniu a uistil, že sa USA nestavia na žiadnu stranu tamojšieho občianskeho konfliktu.

Egyptskí islamisti z Moslimského bratstva neuznávajú zvrhnutie Mursího, ktoré zorganizovala egyptská armáda, a chcú si protestmi vynútiť jeho návrat do funkcie.

Obama pre vyhlásenie o Egypte nakrátko prerušil dovolenku v letovisku Martha 's Vineyard v Massachusetts. Jeho prejav odvysielali najskôr iba vo zvukovej podobe, až neskôr má byť zverejnený videozáznam.

Vyhlásenie je prvou Obamovou reakciou na udalosti v Egypte. Pred ním na ne reagoval minister zahraničia John Kerry, ktorý hovoril o odsúdeniahodnom čine, ktorý skomplikuje proces zmierenia. USA zatiaľ pre Mursího zvrhnutie nepoužili termín prevrat, ako to robí Moslimské bratstvo. V takom prípade by totiž museli prestať Egyptu poskytovať finančnú pomoc, ako nariaďuje americký zákon.

Pre nepokoje začala stúpať cena ropy

Spoločenské otrasy v Egypte sa premietajú aj do obchodovania s ropou. Cena severomorskej ropy Brent sa vo štvrtok prvýkrát za štyri mesiace vyšplhala nad 111 dolárov za barel. Egypt síce nie je významným producentom ropy, ale kontroluje jednu z najrušnejších námorných ciest na svete, Suezský prieplav. Investori sa navyše obávajú, že by sa nepokoje mohli rozšíriť aj na Blízky východ.

Nemecká obchodná a priemyselná komora upozornila, že by nepokoje mohli zvýšiť závislosť krajiny na zahraničných veriteľoch. Negatívny dopad sa čaká najmä v oblasti turistického ruchu, výpadky produkcie však hrozia aj v priemysle. Ako prvý oznámil prerušenie výroby v Egypte švédsky výrobca domácich spotrebičov Electrolux. Ten v Egypte zamestnáva zhruba 7-tisíc ľudí.

O egyptských letoviskách sa doteraz tvrdilo, že zostávajú bezpečné. Od stredy to však neplatí, pretože aj v Hurgade sa stretli stúpenci bratstva s políciou. Jeden z demonštrantov zomrelo a štrnásť ich bolo zranených. K zrážke došlo v centre, teda nie pri hoteloch. Napriek tomu však mnohé krajiny varujú svojich obyvateľov, aby sa vyhli cestám do Egypta.

Prívrženci zvrhnutého prezidenta Mursího bojujú...
Policajné jednotky násilím rozháňajú tábory...
+17Policajné jednotky násilím rozháňajú tábory...
19 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Mursí #armáda #protesty #nepokoje