Zomrel francúzsky právnik Verges, prezývaný 'diablov advokát'

Vo veku 88 rokov zomrel kontroverzný francúzsky právnik Jacques Verges, ktorý počas svojej kariéry obhajoval napríklad teroristu Carlosa alias Šakala či nacistického zločinca Klausa Barbieho. O jeho štvrtkovom úmrtí v noci na piatok informovala agentúra AFP.

16.08.2013 11:59
Verges, Barbie Foto:
Na fotografii z roku 1987 právnik Jacques Verges (vľavo) na začiatku súdneho pojednávania so svojím klientom 73-ročným bývalým šéfom lyonského gestapa Klausom Barbierom (vpravo).
debata

Verges sa ako obhajca často púšťal do ostro sledovaných prípadov a zastupoval prominentných klientov. Médiá ho kvôli jeho angažmá v prospech usvedčených zločincov prezývali „diablov advokát“.

Verges, syn francúzskeho diplomata a Vietnamky, si istú známosť vydobyl už v 50. rokoch ako neprehliadnuteľný reprezentant francúzskej komunistickej strany. Počas alžírskej vojny obhajoval Alžírčanov obžalovaných z teroristických činov proti Francúzsku. Vtedy vypracoval svoju známu taktiku spočívajúcu v útoku na vyšetrovanie a hájil svojich klientov politickým napádaním Francúzska.

Tiež neskôr často zastupoval najrôznejšie „čierne ovce“. Bol medzi nimi napríklad niekdajší šéf lyonského gestapa Klaus Barbie zvaný „lyonský mäsiar“, ktorý bol nakoniec odsúdený na doživotie, hoci ho Verges pred tribunálom vykreslil ako obetného baránka francúzskej justície. Pred súdom Verges obhajoval aj niekdajšieho predsedu dočasnej vlády Červených Kmérov Khieu Samphana, medzinárodného teroristu Ilyicha Ramíreza Sáncheza alias Carlosa či filozofa Rogera Garaudyho, ktorý vo svojej knihe spochybnil holokaust. Ako obhajca sa ponúkal aj srbskému exprezidentovi Slobodanovi Miloševičovi či zvrhnutému irackému diktátorovi Saddámovi Husajnovi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Verges #advokát