V Egypte stúpa počet obetí, bratstvo vyzvalo na týždeň protestov

Nové protesty, ktoré zvolalo na piatok islamské Moslimské bratstvo odmietajúce zvrhnutie prezidenta Muhammada Mursího, si po celom Egypte vyžiadali vyše sto ľudských životov. Zrážky boli hlásené z Káhiry aj iných miest. Počas piatkových protestov prišlo po celom Egypte o život 173 ľudí, z toho z Káhiry hlási 95 obetí. Zranených je 1 330 ľudí. Uviedlo to egyptské ministerstvo zahraničných vecí.

16.08.2013 13:50 , aktualizované: 17.08.2013 15:41
Egypt, nepokoje Foto: ,
Prívrženci zvrhnutého exprezidenta Muhammada Mursího počas piatkových protestov v centre Káhiry na Ramzesovom námestí.
debata (33)

Moslimské bratstvo napriek doterajšiemu krviprelievaniu v Egypte vyzvalo ku každodenným protestným pochodom počas celého budúceho týždňa.

Bratstvo zvolalo nové pochody, ktoré mali byť protestom proti stredajšiemu zákroku polície proti jeho stúpencom a priaznivcom Mursího, ktorého z prezidentskej funkcie zosadila armáda. O život prišlo v stredu vyše 600 ľudí. Na piatkové pochody sa v Káhire po poludňajších modlitbách dostavili desiatky tisíc ľudí.

Ministerstvo vnútra Egypťanov varovalo, že dalo policajtom rozkaz strieľať v sebaobrane a pri obrane verejného majetku. Armáda od rána zabezpečovala centrum Káhiry a štvrť Nasr, ktorá bola dejiskom minulých protestov. Úplne uzavrela centrálne námestie Tahrír, hlavný protest sa tak presunul severne od neho na Ramzesovo námestie.

Piatkové protesty, ktoré zvolalo hnutie...
Nad centrom Káhiry, kde sa konajú masové...
+12Telá obetí piatkovej demonštrácie odnášajú do...

V Káhire podľa zdrojov agentúry ANSA prišlo o život 80 ľudí. Účastníci protestu, ktorých citovala televízia Al-Džazíra, tvrdili, že na dav strieľali posádky z vrtuľníkov, ktoré prelietavali demonštrantom nad hlavami. Palác na Ramzesovom námestí je podľa svedkov v plameňoch. Podľa informácií agentúry armáda strieľala aj do protestujúcich v Alexandirii, odkiaľ hlásia 40 obetí.

Z ďalších miest hlásia dve desiatky obetí. Protestovalo sa v Ismálii, Fajjúme a Tante. Nepokoje hlásili aj z Alexandrie a islamisti pochodovali aj turistickým letoviskom Hurgada.

Cestovky vo viacerých krajinách prestali predávať zájazdy

Cestovné kancelárie z viacerých krajín, vrátane Slovenska, prestali predávať zájazdy do egyptských letovísk. Ľudia, ktorí už tam sú, by pre vlastnú bezpečnosť nemali opúšťať turistické areály.

Predaj zájazdov zastavilo aj Nemecko a Rusko. Niektoré cestovné kancelárie zo severoeurópskych krajín sa chystajú svojich klientov priviezť domov. Británia považuje naďalej letoviská za bezpečná, a to vrátane Hurgady.

Merkelová žiada EÚ, aby prehodnotila vzťah k Egyptu

Situácia v Egypte znepokojuje európskych politikov. Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvali ministrov zahraničných vecí Európskej únie, aby o Egypte rokovali budúci týždeň. Merkelová nevylúčila prehodnotenie vzťahov Nemecka k Egyptu a svoje vzťahy k nemu by vraj mala prehodnotiť celá EÚ. Šéfka diplomacie únie Catherine Ashtonová požiadala predstaviteľov štátov únie, aby skoordinovali postup voči tejto krajine.

Nad centrom Káhiry, kde sa konajú masové... Foto: Reuters, Louafi Larbi
Egypt, nepokoje Nad centrom Káhiry, kde sa konajú masové demonštrácie, stúpa hustý čierny dym. Na situáciu dozerajú vrtuľníky.

Občania mnohých moslimských štátov usporiadali na podporu Moslimského bratstva pochody. Do ulíc východného Jeruzalema vyšli členovia palestínskeho Hamasu, protestovali aj Indonézania a Turci. Turecko pokračovalo v kritike novej egyptskej vlády a odvolalo svojho veľvyslanca z Káhiry, na čo Egypt odpovedal recipročne. Zrušil tiež spoločné manévre námorníctva, ktoré sa mali konať v októbri. Afganský Taliban chce, by sa Mursí vrátil do úradu.

Naopak za súčasnú egyptskú vládu sa postavil Rijád a niektoré ďalšie štáty Perzského zálivu. Saúdskoarabský kráľ Abdalláh vyzval Arabov, aby sa spojili s egyptskou vládou v boji proti terorizmu.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #armáda #nepokoje