Egypt pre turistov túto sezónu nadobro skončil

Po tom, čo cestovné kancelárie stopli predaje leteckých pobytových zájazdov do Egypta, len poniektoré uvažujú o opätovnom spustení predaja o pár týždňov. Otázne je takisto, či ľudia budú mať toto leto ešte záujem o dovolenku v egyptských letoviskách.

17.08.2013 12:43
Egypt, nepokoje Foto: ,
V Egypte sa opäť situácia destabilizovala. Islamské hnutie Moslimské bratstvo vyzvalo svojich prívržencov k týždňu protestov. Turisti by pre vlastnú bezpečnosť nemali opúšťať hotely.
debata (9)

Je možné, že na jeseň v krajine bude občianska vojna. Cestovné kancelárie pre vyhrotenú situáciu nepredávajú zájazdy do Hurgady, Marsa Alam a do Makadi Bay.

Kedysi jednotka medzi dovolenkovými destináciami má teraz veľký problém prilákať turistov. Aj keď delegáti cestoviek hovoria, že situácia je z ich pohľadu pokojná. "Sú to akoby dva svety. Dosť protikladné. Tu v Hurgade je všetko tak ako inokedy, nič mimoriadne. A potom si večer zapnete televízor a vidíte tie krvavé násilnosti,“ hovorí Linda Lipovská, delegátka cestovnej kancelárie.

Napríklad cestovná kancelária Koala Tours už dovolenky v septembri predávať nebude. "Zrušili sme všetky zájazdy do Egypta a neplánujeme už v tejto letnej sezóne predávať destináciu Egypt. Tí, čo mali Egypt kúpený, si takmer všetci menia zájazd za iný. Ľudia chcú dovolenkovať, a teda si vyberú inú krajinu,“ uvádza Oliver Kluch, riaditeľ Koala Tours. Do Egypta by toto leto rozhodne necestoval ani Ladislav z Michaloviec, napriek tomu, že sa mu predvlani v tejto krajine veľmi páčilo. "Teraz o niečom takom ani neuvažujem. Vzhľadom na udalosti v Egypte by som tam nešiel ani na jeseň, ak by aj nepokoje poľavili,“ vraví Ladislav.

zväčšiť
egypt, grafika

Do atraktívnej prímorskej destinácie nepošle svojich klientov už asi ani Hydrotour. "Program sme mali nakontrahovaný do 8.¤septembra a do tohto termínu sme aj zrušili všetky zájazdy. Sú klienti, ktorí chcú vycestovať napriek nebezpečenstvu a nechcú ísť do žiadnej inej destinácie, dominantne kvôli potápaniu,“ tvrdí Juraj Sliacky, obchodný riaditeľ Hydrotouru. Napriek nepokojom, ktoré panujú v krajine, Eleonóra Fedorová zo Saturu dúfa, že niektoré zájazdy obnovia. "K zrušenie sme pristúpili, pretože aktuálne nemôžeme garantovať bezpečnosť pre klientov. Situáciu budeme monitorovať a keď budeme mať pocit, že je bezpečná, lety opäť obnovíme,“ hovorí Fedorová.

Sezóna v Egypte je na vrchole približne od mája do októbra, preto si niektorí touroperátori myslia, že pár dovoleniek ešte predajú na jeseň. "Pokles príjmov neočakávame, nakoľko klienti majú možnosť zameniť si dovolenku v Egypte za inú destináciu a vieme zároveň posilniť alebo predĺžiť iné destinácie ako napríklad Turecko. Aj situácia v Tunisku je pokojná a dopyt po ňom je vysoký,“ hovorí Fedorová.

Slovákom, ktorí predsa len vycestujú do Egypta, vyšli sčasti v ústrety aj poisťovne. Poisťovňa Allianz napríklad predĺži zadarmo svojim klientom cestovné poistenie v prípade, ak by sa ich pobyt nútene predĺžil. Cestovné poistenie od Generali kryje aj prípady prerušenia cesty pre zhoršenie bezpečnostnej situácie v zahraničí. No podľa Lucie Makayovej, hovorkyne Generali, ak sa klienti rozhodnú zostať v Egypte aj napriek výstrahám, poisťovňa nie je povinná poskytnúť im ochranu a budú dovolenkovať na vlastné riziko.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Egypt #nepokoje