Egyptskí islamisti zrušili pochod k ústavnému súdu, chráni ho armáda

Islamisti z Moslimského bratstva v nedeľu zrušili niektoré z plánovaných protivládnych demonštrácií v centre Káhiry, kde posilnila svoje pozície armáda. Odôvodnili to bezpečnostnými rizikami.

18.08.2013 15:32 , aktualizované: 19:02
Egypt, nepokoje Foto: ,
Sympatizanti islamského hnutia Moslimské bratstvo a zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího sú odhodlaní nepoľavovať z protestov.
debata (9)

Jeden z protestných pochodov priaznivcov hnutia, z ktorého vzišiel zosadených prezident Muhammad Mursí, mal smerovať napríklad k budove ústavného súdu na juhu Káhiry. Ozbrojené zložky zatarasili prístupové cesty a celkovo posilnili ochranu budovy. Na mieste je množstvo obrnených vozidiel a vojakov.

Stúpenci islamistov vyhlasujú, že neprestanú protestovať, kým do prezidentského kresla opäť nezasadne Mursí. Na nedeľné popoludnie naplánovali až deväť pochodov, ktoré sa mali začať pri káhirských mešitách po popoludňajších modlitbách. Hovorca tzv. Aliancie proti štátnemu prevratu nespresnil, koľko presne ich zrušili.

Dočasná egyptská vláda sa medzitým snaží brániť kritike, ktorá sa ozýva z celého sveta v súvislosti so zásahom armády proti civilistom. Pri stretoch zomreli stovky Egypťanov. Kabinet tvrdí, že musí „čeliť vojne, ktorú vedú extrémisti“. Za posledných pár dní podľa vlády v krajine vypálili 37 kostolov a množstvo policajných staníc a vládnych budov.

Demonštranti sa bránia: Infiltrovali sa medzi nás radikáli

Egyptské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu na tlačovej konferencii zverejnilo videozáznam, na ktorom je vidieť, ako protestujúci, ktorí sú ozbrojení, strieľajú na vojakov. Priaznivci zvrhnutého prezidenta Mursího sa však bránia s tým, že ide len o izolované prípady ľudí, ktorí sa infiltrovali medzi pokojných demonštrantov. Za vyhrotenie násilia podľa nich naopak nesú zodpovednosť egyptské bezpečnostné zložky.

Piatkové protesty, ktoré zvolalo hnutie...
Nad centrom Káhiry, kde sa konajú masové...
+12Telá obetí piatkovej demonštrácie odnášajú do...

Ako informovala americká CNN, Egypt v nedeľu opustil bývalý egyptský viceprezident Muhammad Baradej. Odcestoval do Rakúska ihneď po tom, čo vláda prijala jeho demisiu. Tú bývalý šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) podpísal v stredu po spustení krviprelievania v egyptských uliciach. Uviedol vtedy, že nesúhlasí s rozhodnutím vlády a že „nechce byť spoluzodpovedný za preliatie čo i len jedinej kvapky krvi“. Nie je však jasné, či do Európy odišiel súkromne, či pracovne alebo na ako dlho.

Nepokoje majú vplyv aj na egyptské akciové trhy, ktoré na začiatku nedeľňajšieho obchodovania klesli o 2,5 percenta. Egyptská burza bola od štvrtka do nedele pre násilnosti zatvorená. V stredu egyptské akcie strácali 1,7 percenta.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje v Egypte