Všetci prehráme, hovorí egyptský aktivista

Šaríf Ghoneim z Egyptského centra pre podporu mimovládnych organizácií povedal pre Pravdu, že revolúcia, ktorá viedla k zvrhnutiu Husního Mubaraka, sa skončila.

19.08.2013 11:31
Egypt, nepokoje Foto: ,
Davy demonštrantov zapĺňajú v týchto dňoch ulice Egypta.
debata (4)

Ghoneim v roku 2011 navštívil aj Slovensko, kde diskutoval o udalostiach vo svojej krajine na festivale Pohoda.

Ako vnímate situáciu v Egypte?
Tretieho júla sme v Egypte videli puč. Odvtedy sa krajina prepadá do chaosu. Vláda, ktorá prevzala moc, používa násilie a brutálne zabíja pokojných demonštrantov. Vytvára stereotyp, že jej politickí oponenti sú teroristi, aby ich mohla strčiť za mreže. Väčšina ľudí sa bojí, že príde deň, keď sa aj oni stanú obeťou svojvôle polície. Poviem to takto: Revolúcia z 25. januára 2011 je úplne porazená antirevolučnými silami, najmä generálmi armády. Všetci Mubarakovi muži majú opäť moc.

Čo to pre vás znamená?
Onedlho sa pomstia na mladých ženách a mužoch, ktorý vystúpili proti Mubarakovi.

Vláda Mohammada Mursího však mala rovnako tendencie uchopiť čo najviac moci a ľudia proti nej protestovali.
Obyčajne je to tak, že počas prechodného obdobia, ktoré nasleduje po revolúcii, voľby nemusia priniesť vždy dokonalý výsledok. To sa však zlepší, keď občania získajú viac skúseností s demokratickými požiadavkami a procesmi. Som veľmi sklamaný z postupu západných vlád a organizácií bojujúcich za ľudské práva. Trvá im večnosť, aby videli, že ide o puč a niečo urobili. A to sa obráti proti nám. Islamistické skupiny sa rozhodli nasledovať cestu demokracie, lebo vnímali, že je to lepšie ako ozbrojený boj. Teraz sa však určite k nemu vrátia. Všetci preto prehráme. Nielen Egypt a Blízky východ, ale aj zvyšok sveta.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ghoneim