Holandsko spochybnilo voľný pohyb

Pripomína to povodeň. Prirovnanie k záplavám použil holandský vicepremiér Lodewijk Asscher v súvislosti s voľným pohybom pracujúcich v EÚ.

19.08.2013 12:17
EÚ, Európska únia, vlajka Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Keď v Holandsku stúpa hladina riek, vyhlásime oranžový stupeň nebezpečenstva. Podobne by sme mali postupovať aj v súvislosti s negatívnymi dosahmi voľného pohybu pracovníkov v Európskej únii,“ napísal politik holandskej Strany práce v denníku De Volkskrant. Na komentári sa podieľal aj David Goodhart, šéf britskej organizácie Demos.

Obaja ľavicovo orientovaní autori pripomínajú, že pred veľkým rozšírením EÚ v roku 2004 a pred vstupom Bulharska a Rumunska v roku 2007 nepredstavoval voľný pohyb osôb väčšiu výzvu. „Ekonomická úroveň krajín únie bola pomerne vyrovnaná. Vstupom krajín strednej a východnej Európy sa v únii ocitol blok štátov, ktorých príjem na obyvateľa prestavoval len asi jednu štvrtinu oproti bohatším krajinám únie,“ napísali Asscher a Goodhart.

Podľa nich sa problémom pracovnej migrácie musí EÚ zaoberať. "Je nesprávne, aby sme odmietali ponosy tých, ktorých problém zasiahol, ako bežné sťažnosti na cudzincov,“ tvrdia autori. "Keď si chceme zachovať výhody z pravidiel slobodného pohybu, musíme byť pripravení bojovať s jeho negatívnymi dosahmi.“

"Asscher by nemal otvárať hranice pre Rumunov a Bulharov v januári 2014. ale mal by ich nechať zavreté. Ináč sú to len krokodílie slzy,“ reagoval podľa spravodajskej stránky dutchnews.nl na článok známy holandský pravicový populista Geert Wilders.

Postoje autorov odrážajú podľa agentúry Reuters rastúci euroskepticizmus v krajine. Vládna koalícia vyhrala minulý rok voľby s proeurópskou agendou. Teraz však v prieskumoch verejnej mienky stráca. V júli bola v Holandsku nezamestnanosť 8,7 percenta.

„S vládou sú nespokojní najmä ľudia s nižším vzdelaním a horšie zarábajúci. Stratili zamestnanie aj v dôsledku konkurencie z východnej Európy,“ povedal pre Reuters odborník na prieskum verejnej mienky Maurice de Hond.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Holandsko #voľný pohyb