Na egyptskom Sinaji zahynulo pri útoku 25 policajtov

Pri útoku na policajné autá zahynulo ráno na severe Sinajského polostrova 25 egyptských policajtov. Incident sa stal v blízkosti hranice palestínskeho pásma Gazy.

19.08.2013 14:55
egypt05 Foto: ,
Po nepokojoch v Egypte sa bezpečnostná situácia na Sinaji ešte viac zhoršila.
debata (5)

Policajti prechádzali v dvoch dodávkach obcou neďaleko pohraničného mesta Rafáh, keď ich autá zastavili ozbrojenci. Prinútili všetkých vystúpiť a ľahnúť si na zem. Potom 25 mužov postrieľali. Policajti boli v civile a išli do svojich ubytovní v Rafáhu.

Agentúra AP dáva incident do súvislosti s nedeľňajším policajným zásahom proti vzbúreným trestancom. Pri prevoze do väznice na severe Egypta sa väzni v jednom z automobilov vzbúrili, zajali strážcu, ktorý šiel s nimi vo vnútri, a zbili ho. Zásahová jednotka potom do auta pustila slzný plyn, pričom 36 trestancov sa ním udusilo. Tento incident má dve verzie. Štátna televízia hlásila, že jednotka musela zasahovať pri väznici, keď sa časť trestancov pokúsila o útek. Niektorí z nich vraj boli členovia Moslimského bratstva.

Násilie v Egypte má od minulej stredy, keď polícia ukončila masové protestné tábory islamského Moslimského bratstva, okolo tisíc mŕtvych.

Bezpečnostná situácia na Sinajskom polostrove sa zhoršila po páde vlády bývalého prezidenta Husního Mubaraka v roku 2011. Po júlovom zvrhnutí prezidenta Muhammada Mursího je situácia ešte horšia a správy o tamojšom násilí prichádzajú takmer denne. Cieľom útoku miestnych radikálov sú často príslušníci ozbrojených síl.

5 debata chyba