Mubarak sa môže dostať na slobodu

Podľa predstaviteľa egyptského súdnictva sa bývalý egyptský prezident Husní Mubarak môže dostať tento týždeň na slobodu. Súd údajne v pondelok nariadil jeho prepustenie z väzenia.

19.08.2013 15:50
Mubarak Foto:
Archívna snímka zo súdneho procesu s bývalým egyptským prezidentom Husním Mubarakom. Do súdnej siene ho privážali na nosidlách.
debata (7)

Mubarak sa zodpovedá z údajného podielu na zabíjaní demonštrantov počas vzbury proti jeho režimu v roku 2011 ako aj z údajnej korupcie. Spolu s ním súdia aj jeho synov Aláa a Džamála a bývalého ministra vnútra Habíba al-Ádlího. Podľa predstaviteľov súdu, ktorí chcú zostať v anonymite, pre vypršanie dvojročného limitu už Mubaraka nemôžu držať vo vyšetrovacej väzbe.

Mubarak odstúpil vo februári 2011 po trojtýždňových masových protestoch, pri ktorých zomrelo takmer 900 ľudí a tisíce utrpeli zranenia. V Egypte vládol tri desaťročia, ktoré boli poznačené porušovaním ľudských práv a slobôd, no jeho vláda bola zárukou stability v africkej krajine a celom regióne.

Egypt sa v súčasnosti zmieta vo vlne násilia, ktoré ešte začiatkom júla odštartovalo zosadenie prezidenta Muhammada Mursího armádou. Pri zásahu bezpečnostných síl proti demonštrujúcim prívržencom Mursího už zomrelo viac ako 800 ľudí. Demonštrácie a násilnosti stále pokračujú.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Husní Mubarak