Chceli Briti zastrašiť novinára?

Za deväť hodín sa ho podľa vlastných slov pýtali na všetko. Na londýnskom letisku Heathrow zadržali britské úrady Brazílčana Davida Mirandu na základe zákona o terorizme z roku 2000.

20.08.2013 11:30
Edward Snowden Foto: ,
Novinár Glenn Greenwald zverejnil príbeh Edwarda Snowdena a tajomstiev NSA.
debata (3)

Muž je partnerom amerického novinára Glenna Greenwalda, ktorý publikuje v britskom denníku Guardian články o informáciách Edwarda Snowdena. Ten dostal v júli ročný azyl v Rusku po tom, čo zverejnil ako americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) globálne zbiera informácie a sleduje komunikáciu.

„Dôvodom bolo jednoznačne poslať odkaz nám, čo ako novinári pracujeme na reportážach o NSA a britskom náprotivku GCHQ,“ napísal o zadržaní svojho partnera na blogu denníka Guardian Greenwald.

Mirandu prepustili až po deviatich hodinách, čo je absolútne maximum, podľa ktorého ho mohli zadržiavať na základe zákona o terorizme bez ďalších dôvodov. Je pritom pomerne neobvyklé, že trvalo tak dlho. Podľa britského ministerstva vnútra vo viac ako 97 percentách prípadov podobne zadržaných pustia po menej ako hodine.

„Bol som v miestnosti. Šesť rôznych agentov prichádzalo a odchádzalo,“ citovala Mirandu BBC. „Kládli mi otázky o celom mojom živote, pýtali sa na všetko. Vzali mi počítač, videohru, mobilný telefón, pamäťové karty, všetko.“ K Mirandovi nemali prístup právnici ani brazílski diplomati. Jeho veci by mu mali do siedmich dní vrátiť.

Miranda bol na ceste z Berlína do Ria de Janeiro. V nemeckom hlavnom meste bol na návšteve Greenwaldovej spolupracovníčky Laury Poitrasovej, ktorá tiež publikuje materiály o Snowdenovi. To mohol byť aj jednej z dôvodov, pre ktorý sa britské úrady na Mirandu zamerali a prečo mu zhabali všetku elektroniku.

Greenwald tvrdí, že neexistoval dôvod na zadržanie jeho partnera, keďže ide o zákon o terorizme a Miranda určite teroristom nie je. „Môjho partnera sa nepýtali jedinú otázku o teroristických aktivitách, ale na články o NSA. Mám veľa dokumentov o tom, ako pracujú tajné služby v Anglicku. Teraz sa na to tiež sústredím,“ povedal Greenwald pre BBC.

Britská protiteroristická legislatíva je však veľmi široká. „Bezpečnostné zložky nepotrebujú žiadny presnejší dôvod. Keď Miranda cestoval cez Heathrow, bola to príležitosť zistiť, aké dokumenty má vo svojich zariadeniach,“ povedal pre Pravdu bezpečnostný odborník David Lowe z Univerzity Johna Moora v Liverpoole. Bývalý príslušník protiteroristickej jednotky priznáva, že súčasnú legislatívu je možné zneužiť. „Chápem, že Glenn Greenwald si myslí, že zadržanie jeho partnera súvisí s jeho novinárskou prácou. Pokladám však Snowdena za kriminálnika ako teroristu, nemali by sme brať na ľahkú váhu, že zverejnil dokumenty, ktoré môžu narušiť bezpečnosť USA a Európskej únie.“

„Ak sa na to pozrieme veľmi voľne, zákon o terorizme sa vzťahuje aj na Snowdenove aktivity. Nehovorím tým, že existoval právny dôvod na zadržanie Mirandu.“ reagoval však pre Pravdu Paul Arnell, odborník na medzinárodné právo z Univerzity Roberta Gordona v Aberdeene.

Colm OCinneide, právny expert z University College v Londýne, pokladá zadržanie Mirandu za poburujúce. "Odborníci dlhodobo upozorňujú na príliš široký výklad zákona o terorizme," povedal pre Pravdu OCinneide.

Britská opozícia žiada, aby polícia vysvetlila, prečo Mirandu zadržala. „Je potrebné zistiť, či došlo k zneužitiu zákona o terorizme,“ citoval denník Guardian Yvette Cooperovú, tieňovú ministerku vnútra Labouristickej strany.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #edward snowden #glenn greenwald #novinár