Z elektrárne vo Fukušime uniklo 300 ton rádioaktívnej vody

Z elektrárne v japonskej Fukušime uniklo až 300 ton rádioaktívnej vody, čo je vôbec najviac, odkedy sa podarilo krízu okolo jadrového zariadenia zažehnať.

20.08.2013 13:47
elektráreň Fukušima Foto: ,
Obrovské nádrže s rádioaktívnou vodou okolo Fukušimy.
debata

Podľa spoločnosti Tokyo Electric Power Company (TEPCO) bude nebezpečný materiál vytekať aj v utorok. Zatiaľ sa totiž nepodarilo identifikovať presný zdroj úniku. Neďaleko elektrárne pritom namerali extrémne vysoké hodnoty rádioaktivity – až 100 milisievertov za hodinu.

Úrady už v súvislosti s únikom vyhlásili najnižší prvý stupeň ohrozenia na medzinárodnej škále Ines. Stalo sa tak vôbec prvýkrát, odkedy Fukušimu v roku 2011 zasiahlo zemetrasenie a následné ničivé vlny cunami Škála Ines sa začína stupňom 0, úrovne 1 až 3 sú charakterizované ako „incidenty“ a stupne 4 až 7 ako „nehody“.

Generálny riaditeľ firmy TEPCO pre agentúru Reuters uviedol, že nameraných 100 milisievertov za hodinu je „ekvivalentné úrovni žiarenia, ktorému je vystavený pracovník jadrovej elektrárne za päť rokov“. Voda pravdepodobne unikla z jednej z nádrží v elektrární po tom, ako vytiekla z ochranného betónového sarkofágu. Nádrže postavili po tom, ako elektráreň zasiahli cunami a vyradili ju z prevádzky. Úniky rádioaktívnej vody zaznamenali odvtedy už viackrát, posledný incident je však svojím rozsahom ojedinelý.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Fukušima #rádioaktivita