Britský The Guardian má pre Snowdena problémy s vládou

Britská vláda pohrozila denníku The Guardian súdnym stíhaním, ak nezničí tajné materiály, ktoré získal od Američana Edwarda Snowdena.

20.08.2013 14:20
Edward Snowden Foto: ,
Edward Snowden.
debata (38)

Diskety s americkými špionážnymi dokumentmi, ktoré mala v tej chvíli k dispozícii redakcia denníka, boli zničené v prítomnosti britských agentov. V internetovom vydaní denníka to prezradil šéfredaktor novín Alan Rusbridger.

O kauze sa začalo hovoriť teraz kvôli škandálu okolo novinárov Glenna Greenwalda a jeho životného partnera Davida Mirandu. Toho pri medzipristátí z Berlína do Ria de Janeiro v nedeľu deväť hodín zadržiavali na londýnskom letisku na základe protiteroristického zákona. Greenwald je Američan a píše pre The Guardian. Zverejnil články o Snowdenovi a jeho odhalení špionážneho programu Prism. Osobne sa s ním stretol v Hongkongu. V pondelok, keď sa Miranda vrátil do Ria, Greenwald vyhlásil, že zverejní ďalšie dokumenty a že Británia bude ľutovať, že jeho partnera zatkla.

Rusbridger vo svojom pondelkovom článku napísal, že pred mesiacom, keď The Guardian uverejnil niekoľko materiálov na základe Snowdenových odhalení, mu jeden z britských predstaviteľov povedal: „Tak ste sa pobavili, teraz chceme, aby ste ten materiál vrátili.“ Po niekoľkých ďalších rozhovoroch prišli do londýnskej redakcie denníka dvaja bezpečnostní experti. V pivnici budovy potom osobne dohliadli na to, ako boli diskety so Snowdenovými informáciami zničené.

Rusbridger k tomu dodal, že vzhľadom na digitálnu techniku to bol úplne bezvýznamný a symbolický čin. „Budeme ďalej trpezlivo a usilovne Snowdenove dokumenty zverejňovať, ale nie v Londýne,“ povedal. Denník chce podľa agentúry AP zrejme materiály publikovať z miest, ktoré nepodliehajú britskej jurisdikcii.

Podľa agentúry DPA informácie zaslané Guardianu pravdepodobne ani po zničení diskiet nie sú stratené a zjavne stále existujú ďalšie kópie. DPA a pozorovatelia sa pritom odvolávajú na výroky samotného Snowdena, ktorý v polovici júla Guardianu vyhýbavo odpovedal na otázku, koľko ľudí kópia má.

„Všetko, čo k tomu môžem povedať, je, že americká vláda to nemôže utajiť tým, že ma uväzní alebo zabije,“ uviedol vtedy Snowden v písomnej odpovedi.

Rusbridger vraj pri svojich rokovaniach s vládnymi zástupcami a ešte pred zničením diskiet upozornil, že denník nemôže robiť svoju novinársku prácu, ak sa bude riadiť prianím vlády. Dostal odpoveď, že prácu vykonal, pretože rozpútal debatu o sledovaní ľudí: „Máte svoju debatu. Už nie je potrebné o tom ďalej písať.“

Greenwald na letisku v Riu, kde čakal na Mirandu, vyhlásil, že teraz začne písať útočnejšie a že zverejní „veľa vecí aj o Anglicku“. „Mám mnoho dokumentov o anglickom špionážnom systéme a teraz sa na to zameriam. Budú ľutovať to, čo urobili,“ povedal rozhorčene.

Guardian údajne Mirandovu cestu do Berlína platil. Brazílčan sa tam stretol s nezávislou filmárkou Laurou Poitrasovou, ktorá bola ako prvá v kontakte so Snowdenom a bola spoluautorkou článkov, ktoré na základe Snowdenových odhalení vyšli v denníku Washington Post a v týždenníku Spiegel. Greenwald tvrdí, že Mirande Poitrasovej odovzdal materiály stiahnuté Snowdenom a dostal od nej zase iné určené pre Greenwalda. Všetky vraj boli zašifrované. K tomu, že Mirandovi zobrali telefóny, počítač, diskety a fotoaparát, Rusbridger napísal, že to prácu a zámery jeho denníka nijako neovplyvní.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Snowden #Veľká Británia #The Guardian