Poslanci v Česku rozpustili Snemovňu

Poslanci v Česku prvý raz v histórii rozpustili Snemovňu. Za jej koniec hlasovalo 140 zo 147 prítomných poslancov, informujú české spravodajské stránky. Podľa prezidenta Miloša Zemana by predčasné voľby u našich západných susedov mohli byť 25. a 26. októbra.

20.08.2013 17:36 , aktualizované: 21:24
Česko, Snemovňa Foto: ,
Česká Snemovňa počas rokovania o svojom rozpustení.
debata (15)

O tom, kedy sa voľby uskutočnia, budú zástupcovia parlamentných strán rokovať s prezidentom Zemanom v nasledujúcich dňoch.

Rozpustenie snemovne podporila ČSSD, TOP 09, KSČM, Veci verejné aj ďalší poslanci. Potrebných 120 hlasov tak poslanci prekročili o celých dvadsať hlasov. Za rozpustenie hlasovalo 54 poslancov ČSSD, 26 komunistov, 42 poslancov TOP 09 a STANa 10 poslancov VV, informoval portál českej televízie ČT24.

Pridali sa k nim Karolína Peake, Lenka Andrýsová a Viktor Paggio, ktorí sa hlásia k LIDEM, národný socialista Jiří Paroubek, Michal Doktor (Jihočesi 2012), Radim Fiala (hnutie Úsvit) a nezaradení Kristína Kočí a Jan Florián.

Aktívne proti rozpusteniu hlasovala predsedníčka snemovne Miroslava Němcová (ODS), Dagmar Navrátilová, Jiří Rusnok, Radim Vysloužil, Martin Vacek a Jana Suchá, ktorí sa hlásia k LIDEM, a nezaradený Jaroslav Škárka.

Občianski demokrati pri hlasovaní opustili sálu, ako vopred avizovali. Za to si už počas rozpravy ODS vyslúžila kritiku od ostatných stredo-ľavicových strán.

„Rozpustenie Snemovne nemá žiadnu politickú alternatívu. Ak by sa Snemovňa nerozpustila, zavládol by tu chaos,“ povedal predseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Naopak pred rozpustením Snemovne varovala Němcová, informoval spravodajský portál idnes.cz

Podľa jej podpredsedu Miroslava Kalouska sú predčasné voľby nevyhnutné kvôli tomu, že časť poslancov bývalej koalície bola ochotná kedykoľvek predať zápas, ako sa ukázalo pri hlasovaní o dôvere vláde Jiřího Rusnoka.

Poslanci využili možnosť rozpustenia Snemovne vôbec prvýkrát od prijatia príslušnej ústavnej novely zhruba pred štyrmi rokmi.

Po rozpustení Snemovne sa bude vládnuť cez zákonné opatrenia

Možnosť prijímať zákony bude po rozpustení českej Poslaneckej snemovne značne obmedzená. K prerokovaniu ostane horná komora a vláda v demisii. Senát namiesto zákonov bude vyhlasovať zákonné opatrenia, tie bude prerokúvať výhradne na návrh odstupujúcej vlády. Môže však návrh kabinetu vrátiť spať k prepracovaniu. Na záver opatrenie podpisuje prezident a potom i premiér.

Zákonné opatrenia sa majú podľa ústavy týkať výhradne vecí, ktoré neznesú odklad a vyžadovali by inak prijatie zákona. Do úvahy tak nepripadajú zákony týkajúce sa ústavy, štátneho rozpočtu, medzinárodných zmlúv alebo volebného zákona. Novo zostavená Poslanecká snemovňa o nich bude po voľbách rokovať a v prípade, že zákonné opatrenia nepotvrdí, tieto výnosy už nebudú účinné. Minister zdravotníctva v demisii Martin Holcát už napríklad ohlásil, že by zákonným opatrením chcel znížiť zdravotnícke poplatky v nemocnici zo 100 na 60 korún denne.

Zákony, ktoré Snemovňa schválila pred svojím rozpustením, prerokuje ešte Senát. Normy, ktoré horná komora schváli bez výhrad, poputujú k prezidentovi. Upravené alebo zamietnuté predlohy však skončia „v koši“. Rovnako tak dopadnú zákony, ktoré obe komory schvália, ale prezident ich vetuje.

Predčasné voľby vraj môžu priniesť komunistom podiel na moci

Česká Poslanecká snemovňa súhlasom so svojím rozpustením otvorila cestu k predčasným voľbám, ktoré môžu komunistom priniesť podiel na moci, napísala agentúra Reuters. Poznamenala, že by sa tak stalo prvýkrát od nekrvavej revolúcie, ktorá pred viac ako dvoma desiatkami rokov ukončila totalitnú vládu komunistickej strany. V reakcii na poslanecké prijatie návrhu, aby prezident snemovňu rozpustil, agentúra DPA pripomenula, že nové voľby sú dôsledok hlbokej vládnej krízy spôsobenej pádom kabinetu premiéra Petra Nečasa.

„V očiach mnohých ľudí tejto desaťimiliónovej krajiny sú komunisti spájaní s 41 rokmi útlaku. Ale tým, že strana bola dlhú dobu mimo politického vplyvu, unikla obvineniam z korupcie a škandálom, s ktorými sa potýkali vlády po páde komunistického režimu,“ napísala agentúra Reuters. Dodala, že favoritom volieb sú sociálni demokrati, ktorí budú k vládnutiu zrejme potrebovať ďalšiu podporu. Tú by im mohli poskytnúť práve komunisti.

Britská BBC uviedla, že predčasné voľby, ktoré je možné čakať v októbri, ukončíia mesiace trvajúci politický chaos. Denník The Wall Street Journal napísal, že prvou úlohou novej vlády bude zostaviť rozpočet pre nadchádzajúci rok.

Analytici očakávajú posun českej politiky doľava, pripomenula DPA. Táto nemecká agentúra tiež citovala komentáre niektorých českých médií, ktoré považujú za víťaza súčasnej krízy prezidenta Miloša Zemana. Taktiež upozornila na slová niekdajšieho ministra financií Miroslava Kalouska, ktorý v súčasnom vývoji vidí Zemanovu snahu vytvoriť z ​​parlamentnej republiky republiku prezidentskú.

Český premiér Jiří Rusnok odovzdal minulý utorok v Prahe do rúk prezidenta Zemana demisiu vlády. Prezident ju prijal a kabinet poveril výkonom funkcie do vymenovania novej vlády. Tá by mala vzísť z pravdepodobných predčasných volieb. Rusnokovu prechodnú vládu prezident vymenoval 10. júna, a to proti vôli väčšiny v Poslaneckej snemovni. Nakoniec tiež nedostala v dolnej komore dôveru, preto končí.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Zeman #voľby #Česko #Snemovňa