Panáčik zo semaforu z NDR dobýva svet, bude v Londýne

Východonemecký panáčik zo semaforu dobýva svet. Kultová postavička s klobúkom na hlave pomôže riadiť dopravu na prechodoch pre chodcov v Londýne a chystá sa aj do Hollywoodu, informoval britský denník Daily Mail.

21.08.2013 08:00
semafor Foto:
Semaforový panáčik Ampelmännchen.
debata (7)

Známy Ampelmännchen (panáčik zo semaforu) bude zatiaľ svietiť na 6 300 londýnskych semaforoch. Dôvodom je údajne zistenie brémských vedcov, že chodci na východonemecký symbol reagujú rýchlejšie ako na iné. Podľa denníka o inštalovaní semaforov s „amplmanom“ uvažujú mestá v celej Európe a dokonca aj v Hollywoode.

Berlínskeho majiteľa práv na suveníry Markusa Heckhausena záujem o figúrku teší, aj keď naznačil, že právne nemusí byť všetko v poriadku. „Je to krásne. Ale mňa ako majiteľa autorských práv sa doteraz nikto nepýtal,“ povedal Heckhausen podľa denníka Bild.

Nič o zámere Londýna nevie ani Joachim Rossberg, niekdajší šéf oddelenia signalizačnej techniky východonemeckého podniku VEB. „Pritom som stále polovičným majiteľom práv na túto značku signálnych zariadení,“ povedal. Jeho podiel však platí len pre Nemecko.

Panáčika zo semaforu vymyslel v roku 1961 dopravný psychológ Karl Peglau. Prvýkrát sa postavička rozsvietila v roku 1969 na križovatke vtedy východoberlínských ulíc Pod lipami a Friedrichstrasse.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Ampelmännchen #NDR #semafor