Veľvyslanectvo USA v Jemene po dvoch týždňoch otvorili

Spojené štáty obnovili prevádzku svojho veľvyslanectva v Jemene, ktoré uzavreli pred vyše dvoma týždňami pre obavy z teroristického útoku.

21.08.2013 09:10
Jemen, Saná, teroristický útok Foto: ,
Archívna fotografia: V jemenskej metropole Saná prebiehali prísne kontroly. Spojené štáty pre hrozbu útoku vyzvali pred dvoma týždňami svojich občanov, aby túto krajinu opustili.
debata

V utorok o tom informovalo americké ministerstvo zahraničných vecí, podľa ktorého ambasáda v Saná začala ešte v nedeľu poskytovať „obmedzené služby verejnosti“. Situácia sa tak vracia do normálu aj na poslednom z približne 20 zastupiteľských úradov USA na Blízkom východe a v Afrike, kde 4. augusta vyhlásili poplach na základe údajnej hrozby zo strany teroristickej siete al-Kajdá.

Zatiaľ čo iné misie medzičasom znovu otvorili, Jemen bol naďalej považovaný za epicentrum hrozby, keďže je základňou regionálnej odnože al-Kajdá. Jemenské orgány vyhlasujú, že údajný teroristický plán sa im podarilo prekaziť, pričom sa tiež objavili správy o zneškodnení militantov pomocou amerických bezpilotných lietadiel. Americký rezort zahraničia v súvislosti s hrozbou obmedzil prítomnosť svojho personálu v Jemene na minimum a upozorňoval Američanov, aby sa krajine radšej vyhýbali.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #veľvyslanectvo #Jemen