Ruskú hymnu budú modernizovať, pomôžu aj Alexandrovci

Ruská štátna hymna prejde po viac ako desiatich rokoch ďalšou modernizáciou, ktorá má podčiarknuť monumentálne vyznenie textu a podnietiť vlastenecké zmýšľanie medzi mládežou.

21.08.2013 10:29
rusko, moskva, prehliadka Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Ruským novinárom to povedal minister obrany Sergej Šojgu. Konečná podoba úprav je zatiaľ zahalená tajomstvom.

Do akcie za modernizáciu dôležitého štátneho symbolu sa zapojila inštitúcia nadmieru povolaná – armádny Alexandrovov akademický zbor piesní a tancov, teda známi Alexandrovci. Ich zborové podanie štátnej hymny bolo už v roku 2004 schválené ako oficiálna verzia, ale moderná technika aj nová kvalitná hrdla vraj pred súborom stavajú smelšie ciele. Modernejší bude aranžmán, ako sólistu chce armáda angažovať niektorého popredného ruského umelca.

Rusko dlho hymnu nemalo, po stáročia ju pri slávnostných príležitostiach nahradzovali pravoslávne piesne. Prvou oficiálnou hymnou sa začiatkom 19. storočia stala Modlitba Rusov, vlastenecký popevok spievaný na melódiu britskej hymny Bože, chráň kráľa (God Save the King). V roku 1833 sa druhou oficiálnou hymnou stala už domáce pieseň Bože, cára chráň, ktorá plnila túto úlohu až do februárovej revolúcie v roku 1917 a pádu samoderžavia.

Melódia zo sovietskych čias

Komunistický vládca ZSSR Vladimir Lenin zaviedol ako štátnu hymnu Internacionálu, pieseň víťazných robotníckych revolucionárov. Vo vojnovom roku 1944 ju potom nahradila hymna o „nerozbornom zväzu slobodných republík“ (sojuz něrušimyj respublik svobodnych), ktorá s drobnými zmenami platila až do roku 2001.

Text hymny vtedy prešiel zásadnou očistou, aj keď melódia zostala rovnaká. Vypustené boli odkazy na komunizmus a posilnilo sa vlastenecké vyznenie. Úvodný text o slobodných zväzových republikách nahradila téza „Rusko – náš posvätný štát“.

Ani to však už dnes podľa ruského ministerstva obrany nestačí, aj keď skôr než melódia a text sa bude meniť celkové vyznenie. Vzniknúť majú hneď dve nové verzie. Zborová, oficiálne určená pre štátne oslavy a komornejšia sa svižným aranžmánom, ktorá má slúžiť k vlasteneckej výchove dorastajúceho pokolenia.

Alexandrovci: Ruská hymna
debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hymna #Šojgu