Zeman sa plánuje zísť s lídrami parlamentných strán

Štáby politických strán v Česku žijú prípravami na predčasné voľby. Prezident Miloš Zeman podľa aktuálneho vyjadrenia trvá na tom, aby prebehli v piatok 25. a v sobotu 26. októbra.

21.08.2013 15:29
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman vystúpil pred poslancov pred nedávnym hlasovaním o dôvere vláde Jiřího Rusnoka.
debata

Jasno bude po piatkovej schôdzke predsedov parlamentných strán. Šéf sociálnej demokracie Bohuslav Sobotka už teraz Zemana vyzval, aby bol v kampani zdržanlivý, nepodporoval stranu Zemanovci a nezasahoval do zostavovania vlády, ktorá vzíde z jesenných volieb. Informuje o tom portál Českej televízie.

Cestu k predčasným voľbám po viac ako dvojmesačnej politickej kríze otvorilo utorkové hlasovanie v poslaneckej snemovni, na ktorom 140 poslancov odsúhlasilo návrh na rozpustenie dolnej komory. Snemovňu teraz musí formálne rozpustiť prezident Miloš Zeman, následne sa rozbehne šesťdesiatdňová lehota, dokedy musia voľby prebehnúť.

Dátum rozpustenia oznámi prezident v piatok popoludní. Predchádzať mu bude stretnutie s predstaviteľmi parlamentných strán. Zeman stále počíta s tým, že sa voľby uskutočnia 25. a 26. októbra. Utorkový krok snemovne schvaľuje. Je mu však ľúto, že sa tak nestalo už 17. júla, kedy o rovnakom návrhu poslanci hlasovali prvýkrát, no neschválili ho. Proti rozpusteniu sa vtedy vyslovili najmä predstavitelia bývalej pravicovej koalície ODS, TOP 09 a LIDEM.

Sobotka: Prezident by mal odolať pokušeniu

Predseda sociálnej demokracie Bohuslav Sobotka v stredu prezidenta vyzval na zdržanlivosť. Podľa neho by sa nemal angažovať v predvolebnej kampani Zemanovcov, o čo minulý týždeň požiadal hradný kancelár a bývalý predseda Strany práv občanov – Zemanovci (SPOZ) Vratislav Mynář. „Ja si myslím, že by pán prezident mal odolať pokušeniu angažovať sa v kampani, pretože by mohol riskovať v tejto veci porážku,“ vyhlásil Sobotka. „Nie je vôbec isté, či sa strana do Poslaneckej snemovne dostane a úlohe prezidenta, ktorý spája spoločnosť, by pristala väčšia nadstraníckosť ako orientácia na jednu pomerne úzko poňatú politickú stranu.“

Sociálna demokracia, ktorá je favoritom volieb, je podľa Sobotku pripravená ujať sa po voľbách vlády a pripravení sú údajne aj členovia tieňového kabinetu. Že by Zeman nemusel niektorých navrhnutých ministrov vymenovať, si Sobotka nepripúšťa. „O zložení vlády v parlamentnej demokracii rozhoduje premiér, respektíve víťazná politická strana, nie prezident republiky,“ hovorí. Jeho tieňový kabinet pritom tvoria napríklad Jiří Dienstbier, Vladimír Špidla a Lubomír Zaorálek. Tí patria medzi častých kritikov prezidenta. Šéf socialistov však žiadne zmeny v uvažovanej formácii nechystá.

Senátori ODS podporujú Němcovú ako volebného lídra

Občianski demokrati oslabení škandálom svojho expredsedu Petra Nečasa medzitým rozhodujú o tom, kto bude ich hlavným volebným lídrom. Jasno by mohlo byť už budúci týždeň, kedy zasadne širšie vedenie strany. Senátori ODS však už teraz podporujú Miroslavu Němcovú. „Patrí na domácej politickej scéne k najväčším osobnostiam. Okrem dostatočných politických schopností a skúseností je tiež politikom, ktorý vždy vystupuje slušne a korektne,“ uvádza sa vo vyhlásení.

LIDEM zvažuje, či voľby úplne nevzdá

Strana LIDEM uvažuje, či bude v predčasných voľbách vôbec kandidovať. Strana bojuje s nedostatkom financií, pretože štátne príspevky za poslanecké mandáty zostali po odštiepení Veciam verejným. Strana navyše nemá predsedu, pretože Karolína Peake na post šéfky rezignovala po tom, čo v rozpore s dohodou strán bývalej koalície nehlasovala proti vyjadreniu dôvery Rusnokovej vláde. Podľa prvej podpredsedníčky Dagmar Navrátilovej je možné, že sa LIDEM na voľbách nezúčastní ani na kandidátkach iných strán. Rozhodnúť má Republiková rada, ktorá zasadá vo štvrtok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zeman #voľby #Česko #Sobotka